Αυστηρές οδηγίες για τη λιανική ρεύματος έστειλε ο Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας στους προμηθευτές υποδεικνύοντας τις εφαρμογές για τα τιμολόγια που πλέον δεν έχουν οριζόντια επιδότηση αλλά και τρόπους για νέες εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια τον Ιανουάριο.

Μένει να φανεί πάντως στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, εάν τελικά οι προμηθευτές θα ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες ή θα ασκήσουν καθαρά δική τους πολιτική.

Πολλοί θεωρούν ως εξαιρετικά αμφίβολο να μην υπάρξουν παρασπονδίες στην εφαρμογή του πακέτου.

Ο κος Δαγούμας ετοιμάζει και αναλυτικό ‘μπούσουλα’ προς τους καταναλωτές, αναφορικά με τις αλλαγές που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου στη λιανική ρεύματος.

Το υλικό αυτό να κοινοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το Eurogroup θέλει να καταργήσει τις ενεργειακές επιδοτήσεις απο του χρόνου!

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους παρόχους

Ο αναλυτικός οδηγός για τα πράσινα τιμολόγια ανακοινώθηκε στους προμηθευτές στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τη Ρυθμιστική Αρχή την περασμένη εβδομάδα, με αντικείμενο το συνολικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί στη λιανική ρεύματος την απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Από την τηλεδιάσκεψη, προέκυψε πως οι εταιρείες είχαν αρκετές απορίες σχετικά με διάφορες πτυχές των ειδικών προϊόντων ρεύματος.

Αρκετοί προμηθευτές ρώτησαν στην τηλεδιάσκεψη αν μπορούν να διαθέσουν στην πορεία περισσότερα του ενός πράσινα τιμολόγια.

Ερωτήματα είχαμε αναφορικά με τις κατηγορίες των εκπτώσεων που μπορούν να παρέχονται, όπως και με τον χρόνο ανακοίνωσής τους. Παράλληλα η ΡΑΑΕΥ θα αποσαφηνίζει και τη φόρμουλα τροποποίησης των παραμέτρων του μηχανισμού διακύμανσης (δηλαδή των συντελεστών και των ορίων ενεργοποίησης του μηχανισμού) μετά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, όπου θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες.

Ο κος Δαγούμας θα ελέγξει την εφαρμογή των πράσινων τιμολογίων, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους από τους προμηθευτές, παρακολουθώντας κατά πόσο οι εταιρείες τηρούν πιστά το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί. Ως συνέπεια, η σύνταξη των Κατευθυντήριων Οδηγιών θα συμβάλει στο να μην υπάρχει «χώρος» για παρερμηνείες από τους παρόχους, αναφορικά με οποιαδήποτε πτυχή των ειδικών προϊόντων.

Πάντως ο κος Δαγούμας αυτή τη στιγμή, σταθμίζει τα δεδομένα, χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση. Στην περίπτωση που καταλήξει πως η προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου αφορούσε και τις εκπτώσεις Ιανουαρίου, τότε οι προμηθευτές που δεν τις ανακοίνωσαν έως τότε, θα πρέπει κανονικά τα ειδικά προϊόντα τους να μην έχουν έκπτωση τον πρώτο μήνα του 2024.

Βέβαια, ακόμη και μία τέτοια απόφαση δεν θα εμποδίσει αυτούς τους παρόχους να ενεργοποιήσουν discount και τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ θα δρομολογήσει την τιμωρία τους – είτε με επίπληξη είτε με κάποιο πρόστιμο.

Την ίδια ώρα, στις Οδηγίες η Ρυθμιστική Αρχή θα προσδιορίζει και τι θα ισχύσει με τις εταιρείες που, προτίθενται να προχωρήσουν σε εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, παρόλο που δεν τις ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου, όταν είχαν κληθεί να δημοσιοποιήσουν τις βασικές παραμέτρους της φόρμουλας υπολογισμού.

ΔΕΗ: Νέα Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Υπηρεσιών

Τι γίνεται με το «περιφρονημένο» σταθερό μπλε τιμολόγιο

Η ερώτηση που κάνουν δεκάδες καταναλωτές στο ΥΠΕΝ αυτή την εποχή είναι : «που πρέπει να φτάσει η τιμή χονδρικής για να ποντάρω στο μπλε σταθερό τιμολόγιο».

Τα σταθερά μπλε τιμολόγια είναι τα …περιφρονημένα από την πολύχρωμη σειρά τιμολογίων που εφαρμόζει από 1/1/2024 το ΥΠΕΝ για την αγορά λιανικής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τιμές τους είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν τα 25 λεπτά/KWh, άρα δεν αξίζει κανείς να τα επιλέξει όταν μπορεί να βρει πολύ χαμηλότερες τιμές στα πράσινα και τα κίτρινα.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η διεθνής αγορά έχει μπει σε μια ομαλότερη περίοδο από ότι προηγήθηκε στην ενεργειακή κρίση.

Η πρόσφατη μείωση του μπλε τιμολογίου της ΔΕΗ στα επίπεδα των 17,9 λεπτών/KWh χρήζει προσοχής, καθώς δεν απέχει πολύ από τα 15,9 λεπτά που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πράσινο ρυθμιζόμενο τιμολόγιο της επιχείρησης αν λάβουμε υπόψη μια χονδρική τιμή στα 122 ευρώ.

Προκειμένου να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ μπλε και πράσινου θα χρειαζόταν μια τιμή χονδρικής κοντά στα 137 ευρώ/MWh, η οποία είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με ότι βλέπουμε από το Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα. Η μέση χονδρική αυτής της εννεάμηνης περιόδου είναι περίπου 109 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η νέα πραγματικότητα στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι εύθραυστη και εξαρτάται από ορισμένες σημαντικές μεταβλητές.

Άλλωστε οι καιρικές συνθήκες που φέτος, όπως και πέρυσι, λειτούργησαν πολύ θετικά, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες εσαεί. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην εποχή της κλιματικής κρίσης, όπου φαινόμενα όπως οι ακραίες θερμοκρασίες και η ξηρασία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και απροσδόκητα τον κλάδο.

Έτερος παράγων είναι η γεωπολιτική κατάσταση και οι απειλές για τον ομαλό εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Σε μια εποχή που παρατηρούνται ασύμμετρες απειλές και επιθέσεις σε αγωγούς και ενεργειακές εγκαταστάσεις, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν σε μια δεδομένη χρονιά υπάρχει τιμή χονδρικής 120 ευρώ για εννέα μήνες και κάτι συμβεί που θα την ανεβάσει στα 200 για τρεις μόλις μήνες, αυτό αρκεί ώστε η μέση τιμή του έτους να αγγίξει τα 140 ευρώ και να καταστήσει το μπλε τιμολόγιο καλύτερο του πράσινου.

Ακόμη και αν γίνει αυτό, υπάρχουν δύο παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για τα μπλε τιμολόγια: Ο ένας είναι ότι δεν εφαρμόζονται στην περίπτωσή τους οι κρατικές επιδοτήσεις και το ΥΠΕΝ έχει τονίσει ότι θα τις επαναλάβει εφόσον οι συνθήκες το επιβάλουν.

Παράλληλα, στην περίπτωση της ΔΕΗ η νυχτερινή χρέωση είναι υψηλή σε σύγκριση με ότι ισχύει στα υπόλοιπα χρώματα. Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των ανταγωνιστικών προσφορών στα μπλε τιμολόγια άνοιξε η ΔΕΗ, με σημαντική μείωση των δύο προϊόντων σταθερής χρέωσης που διαθέτει, 12μηνης διάρκειας. Ενδεικτικά η χρέωση ημέρας στο ΔΕΗ myHome Online ελαττώθηκε στα 17,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 28 λεπτά ανά KWh) και στο ΔΕΗ myHome Enter στα 17,9 λεπτά ανά KWh (από 29,5 λεπτά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανταγωνισμός στα τιμολόγια σταθερής χρέωσης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς και άλλοι προμηθευτές έχουν στα σκαριά προϊόντα σταθερής χρέωσης με ελκυστικές τιμές. Μάλιστα, όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιες εταιρείες, ενδεχομένως θα κινηθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από τη ΔΕΗ.

Όλη η «ατζέντα Σκυλακάκη» στην ενέργεια

Τι είπε ο Σκυλακάκης σε φόρουμ

Ερωτώμενος για το ζήτημα σε οικονομικό Forum, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης παρέπεμψε το θέμα στη Ρυθμιστική Αρχή. Όπως σημείωσε, η ερμηνεία της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης (όπου αναφέρονταν οι σχετικές προθεσμίες) είναι αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ.

Αν πάντως η ΡΑΑΕΥ καταλήξει πως οι εκπτώσεις για τον Ιανουάριο δεν υπάγονται στην προθεσμία της 1ης Δεκεμβρίου για τις ανακοινώσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για να καθορίσουν discount έως τις 31 Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες εταιρείες. Μάλιστα, σε μία τέτοια περίπτωση, και όσοι προμηθευτές έχουν ήδη γνωστοποιήσει εκπτώσεις, θα μπορούν έως το τέλος του μήνα να τις αναπροσαρμόσουν, εάν το επιθυμούν.

Στην απόφαση, η εκτίμηση που θα βαρύνει είναι το όφελος του καταναλωτή, καθώς όσο περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις τον Ιανουάριο, τόσο περισσότεροι καταναλωτές θα έχουν μειωμένες τελικές τιμές τον πρώτο μήνα εφαρμογής των πράσινων τιμολογίων. Κάτι ανάλογο έχει αφήσει να εννοηθεί και το ΥΠΕΝ, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλήγμα για την αγορά η πιο ελαστική εφαρμογή των προβλέψεων της Υπουργικής Απόφασης.

Διαβάστε ακόμη: