Η TikTok έχασε την πρώτη προσφυγή της καταστολής των μεγάλων τεχνολογιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι δικαστές δήλωσαν ότι η κινεζική πλατφόρμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον νέο νόμο που περιορίζει τις εταιρείες όπως η Google και η Apple.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι η μητρική εταιρεία ByteDance της TikTok είναι αρκετά ισχυρή ώστε να καλύπτεται από τον νόμο-ορόσημο για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο. Προσφυγή κατά της απόφασης μπορεί να γίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι δικαστές ανέφεραν σε απόφασή τους την Τετάρτη ότι η TikTok πληρούσε τα απαραίτητα όρια για να υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής του DMA και ότι η προσπάθεια της ByteDance να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τη στοχοποιήσει δεν ήταν τεκμηριωμένη.

Η DMA έχει σχεδιαστεί για να απαγορεύσει στις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας να προβαίνουν σε έναν κατάλογο δυνητικά αντιανταγωνιστικών ενεργειών πριν να είναι πολύ αργά για να σωθούν οι αγορές. Επιβάλλει ένα άκαμπτο καθεστώς σε επιχειρήσεις των οποίων οι πρακτικές έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ και φορολογικές εντολές από το παρατηρητήριο της ΕΕ.

Οι κανόνες ισχύουν για πλατφόρμες με πωλήσεις σε όλο το μπλοκ τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ (8,2 δισ. δολάρια) ή κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισ. ευρώ. Οι υπηρεσίες των πλατφορμών απαιτείται επίσης να έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς τελικούς χρήστες και περισσότερους από 10.000 ετήσιους ενεργούς επιχειρηματικούς χρήστες στην ΕΕ για να εμπίπτουν στους κανόνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο νόμος καθιστά παράνομο για ορισμένες πλατφόρμες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Τους απαγορεύεται να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες.

Το Google Search τηςAlphabet Inc., το Safari της Appleκαι η αγορά της Amazon.com Inc.είναι μεταξύ των πλατφορμών που καλύπτονται από την DMA. Μαζί με την TikTok, τόσο η Apple όσο και η Meta Platforms Inc. έχουν αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό ορισμένων υπηρεσιών βάσει των κανόνων.
Η TikTok προσέφυγε στο δικαστήριο για να διευκρινίσει αν πρέπει να καλύπτεται από την DMA. Σε μια ανάρτηση στο blog που ανακοίνωσε την απόφαση εκείνη την εποχή, η εταιρεία δήλωσε ότι είναι «ο πιο ικανός αμφισβητίας» των μεγαλύτερων παικτών του κλάδου.

Η εφαρμογή βίντεο ελέγχεται σε όλο τον κόσμο καθώς η επιρροή της αυξάνεται και εν μέσω φόβων σχετικά με την κινεζική προέλευσή της. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Απρίλιο διακομματική νομοθεσία με στόχο την απαγόρευσή της στις ΗΠΑ, εκτός εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης της παραχωρήσει τον έλεγχό της. Αυτή η νομοθεσία πέρασε με άνεση και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και τελικά οδήγησε την TikTok να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, η TikTok έχει ερευνηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τη δημιουργία δυνητικά επιβλαβών χαρακτηριστικών για τα παιδιά. Τα πρόστιμα για τις υποτιθέμενες παραλείψεις της TikTok μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 1% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός της, σύμφωνα με έναν άλλον φρέσκο νόμο, τον νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη