Ήταν ήσυχο για σχεδόν 400 χρόνια, αλλά ο Κολούμπος, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο λίγο έξω από τη Σαντορίνη, δεν κοιμάται, γράφει ο Guardian.

Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να συστήσουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο.

Όπως σημειώνει ο Guardian, την τελευταία φορά που εξερράγη ο Κολούμπος, το 1650, σκότωσε 70 ανθρώπους. «Αλλά η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μιας αντίστοιχης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος», τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Κολούμπος ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια των ηφαιστείων, που είναι ικανά να δημιουργήσουν μια στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι, με την προοπτική αυτή να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη.

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης -παρόμοια με ένα ιατρικό υπερηχογράφημα- ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου δύο μίλια κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Geochemistry, Geophysics, Geosystems, υποδηλώνουν ότι αν και μία έκρηξη δεν επίκειται, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή, σημειώνει ο Guardian.

Μια άλλη ομάδα επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος Joides Resolution, τρυπά ιζήματα γύρω από τον Κολούμπο για να διαπιστώσει την ιστορία των εκρήξεων του τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να ερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.

Διαβάστε ακόμη: