Με τον χρόνο για την 5η Μαΐου – οπότε το διευρυμένο σώμα του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί για την εκλογική κάθοδο ή μη του νεοναζιστικού μορφώματος Κασσιδιάρη– Κανελλόπουλου – τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων επιχειρούν να ανιχνεύσουν τον δυσανάγνωστο «χάρτη» της ακροδεξιάς, στον οποίον εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα «Κασσιδιάρη – Κανελλόπουλου» συνωστίζονται πρόσωπα, κόμματα, κομματίδια και σχηματισμοί, που κυρίως λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, αδυνατούν να αποκτήσουν ενιαία έκφραση.
Αθροιστικά, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο χώρος αυτός αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού χάρτη, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 10% έως 15% και από τη δυναμική που θα καταγράψει στις κάλπες αλλά και την κατανομή των ψήφων είναι πιθανό να επηρεαστούν οι πολιτικές εξελίξεις.
Το «κομβικό» είναι αν όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο βάλει «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο του νεοναζιστικού κόμματος «Ελληνες». Αν αυτό συμβεί, τότε απομένει πολιτικά «άστεγο» ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, που στις δημοσκοπήσεις ανιχνεύεται υψηλά. Σίγουρα πάνω από το 3% που είναι το όριο εισόδου στη βουλή και σε ορισμένες έρευνες ακόμα πιο ψηλά: Από 4 έως και 5,5%.
Οι ειδικοί στις δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για ένα σύνολο ψηφοφόρων με τα ίδια ιδεολογικά και λοιπά χαρακτηριστικά, αλλά για ένα μείγμα ατόμων που εμφορούνται από εκδικητική διάθεση προς το λεγόμενο «σύστημα εξουσίας» και κινούνται ιδεολογικά μεταξύ της σκληρής δεξιάς και της άκρας δεξιάς.
Από τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι του κόμματος «Κασσιδιάρη» είναι κυρίως άνδρες, μεταξύ 30-44 ετών, και κάποιοι μεταξύ 17-29 ετών.
Οσοι απαντούν στις δημοσκοπήσεις – λίγοι – αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί ή «τίποτα από τα παραπάνω». Από το προφίλ που οι ίδιοι φιλοτεχνούν με τις απαντήσεις τους, εικάζεται βασίμως ότι πρόκειται για πάλαι ποτέ ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι για ευνόητους λόγους, οι επικεφαλής καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να αποσυνδεθούν οι «Ελληνες» από τη Χρυσή Αυγή, λόγω της βαριάς κληρονομιάς των εγκληματικών πράξεων και της φυλάκισης της ηγετικής της ομάδας.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά την «εκλογή» του αντιεισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλου στην προεδρία του κόμματος, ο πρώην αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος έκανε λόγο «για ηθικό κατήφορο που πήραν κάποιοι εγκαταλείποντας τη Χρυσή Αυγή», ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τους «Ελληνες» Τέρης Χατζηιρεμίας, κατήγγειλε τον Μιχαλολιάκο μέσω του καναλιού του στο Youtube ως «πολιτικό φέρετρο», διαμηνύοντας ότι οι «Έλληνες δεν είναι το τσιφλίκι του».
Βεβαίως, η επιρροή του Μιχαλολιάκου φαίνεται ότι είναι πλέον πενιχρή στον χώρο, αν και δεν είναι ο μόνος που διαφωνεί με την εμπλοκή Κανελλόπουλου.
Ποιοι θα διεκδικήσουν τα τυχόν «ορφανά»
To ερώτημα είναι ποιοι μπορούν βασίμως να προσδοκούν στην προσέγγιση «ορφανών» ακροδεξιών ψηφοφόρων, στην περίπτωση που όπως δείχνουν, ο Αρειος Πάγος μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος «Κασσιδιάρη-Κανελλόπουλου».
Παρ ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος έχει κατ επανάληψη δηλώσει δημόσια ότι δεν απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Κασσιδιάρη, προφανώς με τον τρόπο του απευθύνεται και στο συγκεκριμένο ακροατήριο, το οποίο, ωστόσο, δείχνει μάλλον απρόθυμο. Στην πλειοψηφία των ερευνών, η Ελληνική Λύση εμφανίζει αυξημένα ποσοστά μετά την τραγωδία των Τεμπών, κινούμενη πανελλαδικά λίγο πάνω από το 4% και σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μακεδονία, εξαιρετικά ενισχυμένη.
Η Πατριωτική Ενωση, το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τον χώρο και να καλύψει το κενό που θα προκαλέσει η διαφαινόμενη απαγόρευση. Εκεί συστρατεύθηκε εσχάτως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, διαλύοντας τη συμμαχία που πριν από λίγο καιρό είχε συνάψει με την Αφροδίτη Λατινοπούλου, έχοντας προηγουμένως αποχωρήσει από το σχήμα της Εθνικής Δημιουργίας, η οποία επίσης διεκδικεί ψηφοφόρους στον χώρο αυτό, με τον σχηματισμό ΠΑΤΡΙΔΑ ( χωρίς την τελεία στο Ι, που το διαχωρίζει από την ΠΑΤΡΙ.ΔΑ του Κ. Μπογδάνου ).
Η ένωση δυνάμεων μεταξύ Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να ανιχνεύεται με ευδιάκριτο αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις. Προσώρας, το μόνο σχήμα που αφήνει αποτύπωμα πάνω από 1% είναι αυτό της Εθνικής Δημιουργίας του Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη.
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, συνήθως, τα κόμματα αυτού του χώρου βρίσκονται συνήθως μία μονάδα πάνω από το δημοσκοπικό τους ποσοστό. Στοιχείο που μπορεί να αποβεί κρίσιμο, αν η αποχή είναι μεγάλη στις εκλογές της απλής αναλογικής, όπως προβλέπουν πολλοί από τους δημοσκόπους.