Τα αποτελέσματα των εκλογών αν κρίνουμε από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. καταγράψει λογικές απώλειες που δικαιολογούνται από τη φθορά της κυβέρνησης και το λεγόμενο σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας.

Το πρόβλημα την επομένη των εκλογών μετατοπίζεται και πάλι στην κατακερματισμένη κεντροαριστερά.

Τα ποσοστά που αναμένεται να συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό ρεύμα ικανό να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές.

Ακόμη και αν είναι δεύτερο κόμμα, όπως δείχνουν τα γκάλοπ είναι καταδικασμένος να κινείται στο περιθώριο και να επιδίδεται σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο με το ΠΑΣΟΚ για την κυριαρχία μιας ανύπαρκτης στην ουσία Κεντροαριστεράς.

Γιαυτό το ενδιαφέρον της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών μετατοπίζεται στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι δεδομένο ότι θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός συνασπισμού που θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη γιατί τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένοι να περιχαρακώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διασφαλίσουν τον δικό τους ρόλο.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν τους ενδιαφέρει η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου αλλά η επιβίωση των δικών τους παραμάγαζων.

Ο Κασσελάκης έπεσε στην παγίδα της κυβέρνησης – Παρουσίασε μία λειψή περιουσιακή κατάσταση χωρίς να μας πει το «πόθεν» - Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Στέφανος έχει ήδη διαπράξει 3 ποινικά αδικήματα!

Αναμένονται εξελίξεις

Παρά το γεγονός ότι οι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν την αυτοδύναμη πορεία των κομμάτων τους μετά τις εκλογές, οι πρωτοβουλίες για ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς αναμένεται να εκδηλωθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση που οργανώνει ο Αλέξης Τσίπρας στις 17 Ιουνίου στην οποία εκτός από τις προσωπικότητες από τον ευρωπαϊκό χώρο συμμετέχουν οι Χάρης Δούκας και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο δήμαρχος της Αθήνας και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση ενός νέου Κεντροαριστερού φορέα.

Μάλιστα προεξοφλούν ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος θα απελευθερώσει δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι παρασκηνιακές επαφές με στελέχη της Νέας Αριστεράς καθώς και με τον Πέτρο Κόκκαλη.

Σε περίπτωση κατά την οποία προχωρήσει το εγχείρημα για νέο φορέα το πρόσωπο που θα ηγηθεί είναι ο σημερινός δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος εμφανίζει μεγάλη απήχηση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς και έχει στο ενεργητικό του τη νίκη έναντι του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στηριζόταν από ολόκληρο το σύστημα της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ιδρύει νέο κόμμα μετά τις Ευρωεκλογές;

Τα σενάρια… επαναφοράς Τσίπρα

Τα σενάρια για ολική επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν καμία βάση.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει χτυπηθεί από το σύνδρομο του συνταξιούχου και ασχολείται με το ίδρυμα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται σε στενούς συνεργάτες του ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάψει την πολιτική του διαδρομή που περιλαμβάνει δύο νίκες στις εκλογές και ένα δημοψήφισμα, μπαίνοντας σε περιπέτειες για να ηγηθεί ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Χαράσσει στρατηγική

Για την επόμενη ημέρα προετοιμάζεται και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έχει διαμηνύσει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί υπονόμευση, προειδοποιώντας ότι σε όποιον δεν αρέσει να σηκωθεί και να φύγει.

Ο ίδιος δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χαράσσει μόνος του τακτική και στρατηγική, έχει ακυρώσει τα όργανα και τους μόνους που εμπιστεύεται είναι ο ναύαρχος Αποστολάκης και ο δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης.

Στα σχέδια του Κασσελάκη είναι να πάει σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο μεταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και αναφορές στην Αριστερά.

Κατάσταση αποσύνθεσης βλέπουν σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές παράγοντες της αγοράς

Η κάλπη θα δείξει…

Ενδεχόμενη αποτυχία του Νίκου Ανδρουλάκη να κατακτήσει τη δεύτερη θέση αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μια ομάδα βουλευτών εμφανίζεται αποφασισμένη να τον αμφισβητήσει, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να ανησυχεί.

Πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωσε τους στενούς συνεργάτες του ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος.

Γιαυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσει ο Μανώλης Χριστoδουλάκης που προβάλλεται ως δελφίνος σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας.

Ενδιαφέρον για τα ποσοστά

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας οι ευρωεκλογές αναμένεται να αναδείξουν νικητή τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σε περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η «Ελληνική Λύση» θα εξασφαλίσει υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό των ευρωεκλογών.

Μάλιστα αν το ποσοστό είναι διψήφιο ο Βελόπουλος θα εξελιχθεί σε παίκτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποσοστό του κόμματος «ΝΙΚΗ» του Δημήτρη Νατσιού.

Οι δεσμοί του με την εκκλησία και κυρίως τις ιερές μονές του Αγίου Όρους εξασφαλίζουν στη «ΝΙΚΗ» μια συμπαγή εκλογική πελατεία.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αλλαγών

Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που θα προσδιορίσει το μέγεθος και το timing των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. κινηθεί σε ποσοστά πάνω από 32% οι κινήσεις θα είναι περιορισμένες και οι δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.

Πάντως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να αλλάξει δύο υπουργούς, οι οποίοι έχουν αποτύχει παταγωδώς, για να σταλεί το μήνυμα ότι δεν ανέχεται ολιγωρίες και να ξορκίσει το σύνδρομο της δεύτερης τετραετίας που παράγει φθορά στην κυβέρνηση.

Οι μεγάλες δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η απομάκρυνση πέντε υπουργών και η μετακίνηση άλλων τεσσάρων.

Ριζικές αλλαγές πρόκειται να γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση βουλευτές από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Διαβάστε ακόμη