Τα πολλά ερωτήματα για τον ουσιαστικό – και όχι διακοσμητικό – ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο έλεγχο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, πολλαπλασιάζονται μετά το νέο κρούσμα των τελευταίων ωρών.
Η υπόθεση αφορά μια εταιρία που δυστυχώς πρωταγωνιστεί στην αρνητική επικαιρότητα των χρηματιστηριακών δρώμενων.
Η Alumil ένας διεθνοποιημένος όμιλος που έφθασε να έχει παρουσία σε πάνω 60 χώρες και 32 θυγατρικές έχει εισέλθει κατά τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες περιπέτειες , γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη συντονισμένων ενεργειών για την σωτηρία της .
Η προσπάθεια αρχικά φάνηκε να αποδίδει και η μετοχή της εταιρίας ανέκαμψε σημαντικά , από τα 1,97 ευρώ στις αρχές του χρόνου παρουσίασε άνοδο άνω του 100% και τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στα 4,17 ευρώ.
Η διαφορά δικαιολογούνταν σε μεγάλο βαθμό από τα μεγέθη της εταιρίας αλλά και τις αισιόδοξες δηλώσεις του ιδρυτή και βασικού μετόχου της Γιώργου Μυλωνά, ότι άρχισαν να αποδίδουν οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων και αντιμετώπισης του υψηλού δανεισμού της.
Όλα αυτά ως την προηγούμενη Παρασκευή οπότε και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του εξαμήνου της εταιρίας.
Πριν την ανακοίνωση η μετοχή είχε παρουσιάσει άνοδο κατά 3% περίπου, κλείνοντας στα 3,25 ευρώ.
Λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του εξαμήνου σύμφωνα με τα οποία η εταιρία σε ενοποιημένη βάση κατέγραψε μείωση 60,7% κερδών αφού από τα 25,342 εκατ. ευρώ προσγειώθηκε στα 2,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 88,4%.
Αντίστοιχα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 196,6 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειωμένος κατά 4,5%, έναντι 205,9 εκατ. το Α΄ εξάμηνο του 2022.
Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των διέλασης αλουμινίου κατά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τα μεγέθη της Alumil δεν επηρεάζονται μόνο από τις συνθήκες της αγοράς , όπως σημειώσαμε.
Τα προβλήματά της οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα Κόκκινα δάνεια και στις δυσκολίες εξεύρεσης λύσης στο δανεισμό της.
Ο Πρόεδρος της εταιρίας θεωρεί υπεύθυνους για την όλη εξέλιξη του servicers και υποστηρίζει ότι «Δεν με αφήνουν να χρησιμοποιήσω κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο ούτε να εντάξω επενδύσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης για να με κάνουν να βρω αγοραστή των δανείων μου που κατέχουν, στο 100% της αξίας τους. Βρήκα επενδυτές που ενδιαφερόταν να αγοράσουν τα δάνεια και να μας χρηματοδοτήσουν και την περαιτέρω ανάπτυξη και αρνήθηκαν. Δε δίνουν discount ούτε 10%, επειδή λένε η εταιρεία παρουσιάζει σημαντικά κέρδη».
Από την πλευρά τους οι εταιρίες διαχείρισης δανείων έχουν διαφορετική άποψη και επισημαίνουν:
«Δεν υπήρξε ποτέ και κανένας επενδυτής» και σημειώνουν πως τα τιτλοποιημένα δάνεια, που έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» δεν μπορούν να πωληθούν με έκπτωση. Πρόκειται για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περί τα 120 εκατ ευρώ, Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης 1ου εξαμήνου 2023, τα δάνεια του ομίλου ανέρχονται σε 155,7 εκατ. ευρώ».
Τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου προκάλεσαν χθες σοκ στην αγορά.
Η πτώση της μετοχής έφθασε μέχρι το 25% και τελικά έκλεισε με υποχώρηση 22,7% στα 2,59 ευρώ και με τις υψηλότερες συναλλαγές των πολλών τελευταίων μηνών , αφού διακινήθηκαν 453.045 μετοχές.
Δηλαδή ο χθεσινός όγκος των συναλλαγών, έφτασε να εκφράζει το…6,84% του free float.
Μετά τη χθεσινή κατρακύλα, σήμερα και από την έναρξη της συνεδρίασης εμφανίζεται μια μικρή τεχνική ( ; ) της τάξης του 3%.
Περιγράψαμε αναλυτικά τις περιπέτειες της εταιρίας και της μετοχής για να διατυπώσουμε ορισμένα ερωτήματα :
- Μέχρι σήμερα ο κ. Γ. Μυλωνάς δήλωνε ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρίας εξελίσσονται ομαλά , όπως υποστήριζε στις τελευταίες συνεντεύξεις του. Αντίθετα όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του εξαμήνου η κατηφορική πορεία συνεχίζεται. Ως βασική αιτία αναφέρονται από τον ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρίας η «κακόπιστη» στάση των services.
- Γιατί στο μεσολαβήσαν διάστημα ο κ. Μυλωνάς δεν είχε προϊδεάσει τους μετόχους της εταιρίας για την αρνητική πορεία της , προειδοποιώντας ότι πλέον δεν ισχύουν οι προηγούμενες αισιόδοξες δηλώσεις του ; Δεν έπρεπε η εταιρία να προχωρήσει σε προειδοποίηση για αλλαγή βασικών οικονομικών της στοιχείων , ώστε στην αγορά να μην επικρατεί η εντύπωση πως προχωρά το πρόγραμμα εξυγίανσης ;
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή το Χρηματιστήριο είχαν λάβει ανάλογη ενημέρωση ; Και αν δεν έλαβαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας την περασμένη εβδομάδα απεύθυναν σχετικά ερωτήματα προς τη διοίκηση της εταιρίας ; Εκτός και αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς και δικαιολογείται από τους «κανόνες της αγοράς» η κατάρρευση της μετοχής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση .
- Οι servicers που κατέχουν τα κόκκινα δάνεια της εταιρίας έχουν εξηγήσει στον κ.Μυλωνά τι ακριβώς συμβαίνει με τα Κόκκινα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής», διότι ο ίδιος δηλώνει πως για άλλα τον είχαν διαβεβαιώσει;
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιοι «μεγάλοι» της ενέργειας είναι στα κάγκελα και με ποιους
- Το σχέδιο Αχτσιόγλου για ρεβάνς από τον Κασσελάκη και ο ρόλος «κλειδί» των παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ
- Τρομάζουν τα πρώτα στοιχεία απωλειών παραγωγικού ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία
- Typhoon Project: Ο «Τυφώνας» που καθάρισε τις ακτές του Πηλίου