Για την ευρωπαϊκή οικονομία, η ανάδειξη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι σαφώς το χείριστο σενάριο, καθώς δημιουργεί κινδύνους σε πολλά επίπεδα, ιδίως αν ξεκινήσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, το σενάριο επικράτησης της Kamala Harris, που θεωρείται λίγο-πολύ συνέχεια της προεδρίας Biden, δεν είναι απολύτως καθησυχαστικό για την ευρωπαϊκή πλευρά.
Στο επίκεντρο των προβληματισμών απέναντι σε αμφότερους τους υποψηφίους προέδρους βρίσκεται η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Μετά τις εκλογές, είναι αβέβαιο κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορεί να διατηρήσει ισχυρές εμπορικές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παράγοντες της αγοράς καταγράφουν ήδη πλήγματα από τις αμερικανικές προσπάθειες περιορισμού της Κίνας και ορισμένοι αναμένουν ότι θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών.
Ο αντίκτυπος των πολιτικών αυτών θα είναι καθοριστικός για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εξαρτάται σχεδόν στο 50% από το εμπόριο και διαθέτει 30 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης. Αυτά σημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε οτιδήποτε περιορίζει το εμπόριο.
Την τελευταία δεκαετία, η στάση των ΗΠΑ στο εμπόριο έχει σκληρύνει αισθητά. Ο Joe Biden επέλεξε να κρατήσει τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Trump και έστρεψε την προσοχή στην τόνωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας με γενναιόδωρες επιδοτήσεις.
Η Harris φαίνεται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία με τον Biden. Ο Trump απεναντίας έχει μιλήσει για αύξηση των υφιστάμενων δασμών στο 10-20% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών παρότι Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ετήσιες εμπορικές σχέσεις άνω του 1 τρισ. ευρώ.
Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εμπορεύονται με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης, όσες εταιρείες έχουν παρουσία και ανθρώπινο δυναμικό στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι στην περίπτωση ανάδειξης Trump θα διακοπούν οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA).
«Βαρίδι» για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη
Οι αμερικανικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν και τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών χωρών, ενόσω πολλές αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος μετά την πανδημία.
Η Harris και ο Trump αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς κινδύνους σε αυτό τον τομέα. Ειδικότερα, η Harris αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του «λογαριασμού» για την εθνική ασφάλεια. Στο μεταξύ, ο Trump δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη σχέση που θα κρατήσει απέναντι στην Ουκρανία. Αν μειώσει ή διακόψει τη στήριξη, τότε η Ευρώπη θα υποχρεωθεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Οικονομολόγοι της UBS τόνισαν σχετικά: «Κατά την άποψή μας, μία θητεία Trump αυξάνει το ρίσκο ότι οι ανάγκες για δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν νωρίτερα, ενώ μία θητεία Harris ενδέχεται να δώσει στην Ευρώπη περισσότερο χρόνο».
Εκτός αυτού, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αν ο Trump προχωρήσει με την αύξηση των δασμών, το άμεσο αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την εμπορική αβεβαιότητα που θα προκαλέσουν ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης κατά μία ποσοστιαία μονάδα, περισσότερο δηλαδή από την ασθενή ανάπτυξη 0,8% που αναμένεται να καταγραφεί φέτος. Ετσι, οποιοδήποτε θετικό θα μπορούσε να προκύψει από την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, θα αντισταθμιστεί από το γεωπολιτικό ρίσκο για την περιφερειακή οικονομία.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρόκειται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για τα επόμενα βήματα ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Κάθε πόρισμα όμως θα πρέπει να διασφαλίσει ομοφωνία της Ε.Ε., η οποία όπως φάνηκε και από τον χειρισμό των κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να προκαλέσει νέες δυσκολίες.
Διαβάστε ακόμη:
-
Ντέμι Μουρ για την κατάσταση της υγείας του Μπρους Γουίλις: Είναι σταθερός
-
Sotheby’s: Πόσο πωλείται η φανέλα του Τζόρνταν από το μυθικό crossover του Άιβερσον
-
Άνεργοι πτυχιούχοι – Πώς κατέρρευσε το όνειρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο
-
Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν οι Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον