Αναβάλλεται περαιτέρω η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές καθώς ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI) στην ετήσια ανασκόπησή του για την ταξινόμηση των αγορών, δεν ενέταξε το Χ.Α. στη λεγόμενη λίστα παρακολούθησης (watchlist).

Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη, καθώς όλη η αγορά και η διοίκηση Κοντόπουλου ανέμενε ότι ο συγκεκριμένος οίκος θα ενέτασσε το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης τον φετινό Ιούνιο, έτσι ώστε σε περίπου ένα με ενάμιση χρόνο έκτοτε, να έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε – τουλάχιστον από πλευράς MSCI – η αναβάθμιση πάει πιο πίσω. Και λέμε τουλάχιστον, καθώς υπάρχουν τέσσερις οίκοι που «σκανάρουν» τα χρηματιστήρια και βγάζουν τα… πορίσματα αναφορικά με τις αναδυόμενες και τις ώριμες αγορές. Πλην της MSCI, είναι οι Dow Jones, FTSE και S&P.

Ειδικότερα, ο MSCI Inc., κορυφαίος πάροχος εργαλείων και υπηρεσιών υποστήριξης κρίσιμων αποφάσεων για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ αποτελέσματα της αναθεώρησης σχετικά με την ταξινόμηση των αγορών (Market Classification Review) για το 2024.

«Μπροστά στην αστάθεια της αγοράς, οι ρυθμιστικές αρχές σε ορισμένες αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν υποστηρίξει προληπτικά τα υψηλά πρότυπα προσβασιμότητας. Ενώ βλέπουμε διάφορες εξελίξεις και μέτρα να ανακοινώνονται και να εφαρμόζονται, είναι ζωτικής σημασίας οποιεσδήποτε ενέργειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην αγορά να ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες των επενδυτών και ότι κανένας νέος περιορισμός δεν εμποδίζει οποιαδήποτε μελλοντική δυναμική», δήλωσε ο Δρ. Δημήτρης Μελάς, Global Head of Index Research and Product Development και Πρόεδρος του MSCI Index Policy Committee.

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο οι νέες και εξελισσόμενες μεταρρυθμίσεις επηρεάζουν την προσβασιμότητα των παγκόσμιων θεσμικών επενδυτών στην αγορά και θα αξιολογούμε την αποτελεσματικότητά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου κύκλου αναθεώρησης της αγοράς», συμπλήρωσε.

Όπως τονίζουν στο Radar.gr παράγοντες της αγοράς με γνώση, πάντα o οίκος MSCI είναι… μαύρο κουτί ως προς τους κανόνες και τις προτεραιότητες που θέτει, ποτέ δεν είναι κάτι ξεκάθαρο, ενώ οι ίδιοι δεν αποκλείουν να γίνει έκτακτο «χτύπημα» με την κατάταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης νωρίτερα από τις επόμενες καθορισμένες περιόδους εξετάσεων.

Θυμίζουμε ότι αρκετές συζητήσεις και έντονο προβληματισμό είχε προκαλέσει η έκθεση της JP Morgan προ δύο μηνών περίπου, σύμφωνα με την οποία Ελλάδα θα παραμείνει – ή θα ήταν καλύτερο να παραμείνει – στις Αναδυόμενες Αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη Αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς, θα πρέπει πέντε μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.

Να επισημανθεί ότι το Χ.Α. δεν θα μεταταχθεί στις ώριμες αγορές αυτομάτως απ’ όλους τους οίκους που το παρακολουθούν.

Για κάποιο οίκο μπορεί να θεωρηθεί ώριμη αγορά, για έναν άλλο δεν θα πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης και θα παραμείνει στις αναδυόμενες. Άλλωστε, μολονότι υπάρχουν κάποια κοινά, κάθε οίκος έχει τα δικά του ξεχωριστά κριτήρια.

Ο οίκος Stoxx έχει ήδη αποφανθεί για το Χ.Α. χωρίς να κάνει κάποια αλλαγή, ενώ πλέον η αγορά περιμένει μέσα στο 2024 και την ετυμηγορία των οίκων FTSE, ο οποίος «μιλάει» (εξετάζει τις αγορές) Μάρτιο και Σεπτέμβριο, καθώς και S&P που «σκανάρει» τις αγορές Απρίλιο και Ιούλιο. Οπότε, τον επόμενο μήνα δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη