Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε ξεκάθαρα στην πρώτη αναμέτρηση των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

Κανένας από τους βασικούς του αντιπάλους του Τραμπ, η Νίκι Χέιλι ή ο Ρον Ντε Σάντις, δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος, ενώ ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα και θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ την Τρίτη.

Πόσο σημαντικά ήταν όμως τα αποτελέσματα στην Αϊόβα και τι ακριβώς σημαίνει η νίκη Τραμπ;

Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα ήταν σαρωτικής σημασίας. Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες εκτός από μία από τις 99 κομητείες. Η τελευταία χάθηκε για μία ψήφο. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο Τραμπ κέρδισε το 51%, με τον Ντε Σάντις να έχει 21% και την Χέιλι το 19%.

Μια δημοσκόπηση με τους ψηφοφόρους της Αϊόβα το βράδυ της Δευτέρας εξηγεί ακριβώς την επιτυχία του Τραμπ. Περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους συμμετέχοντες στις εκλογές θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του κινήματος του Τραμπ «Make America Great Again», σύμφωνα με το CBS News.

Η νίκη του Τραμπ ήταν επίσης ευρεία. Κέρδισε μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες. Κέρδισε επίσης τους ευαγγελικούς και τους ακροδεξιούς συντηρητικούς ψηφοφόρους που δυσκολεύτηκε να κερδίσει το 2016.

Τυπικά, οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι χάνονται από το προσκήνιο καθώς δεν μπορούν να αποτινάξουν το στίγμα της απώλειας. Ο Τραμπ, ωστόσο, κατάφερε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους στην Αϊόβα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ότι δεν έχει χάσει ακόμη.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Αϊόβα είπε στο CBS ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ ήταν ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 – ένας αριθμός που άγγιξε το 90% μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ.

Η νίκη του Τραμπ στην Αϊόβα είναι μια μεγάλη ανατροπή

Ο Τραμπ ολοκλήρωσε την πρώτη του προεδρική θητεία με τις χειρότερες συνθήκες, με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ τώρα αντιμετωπίζει δύο δίκες ως υπεύθυνος της εξέγερσης.

Τώρα, ως νικητής των εκλογών της Αϊόβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πρώτα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη πρόκληση από την Νίκι Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το προβάδισμά του έχει μειωθεί σχεδόν σε μονοψήφιο αριθμό.

Δεν προέκυψε ξεκάθαρος αντίπαλος από την Αϊόβα

Η αγωνία των εκλογών στην Αϊόβα είχε να κάνει με το ποιος υποψήφιος θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Τραμπ. Στο τέλος, ο Ρον Ντε Σάντις ήταν αυτός που τα κατάφερε. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μεγάλο επίτευγμα, καθώς η διαφορά με τη Χέιλι ήταν πολύ μικρή. Τέτοια νούμερα από τους δύο βασικούς του αντίπαλους δεν είναι ικανά να απειλήσουν τον Τραμπ.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να καταστήσει τη νίκη του Τραμπ ακόμη πιο ισχυρή, καθώς η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο ένας υποψήφιος που εγκατέλειψε, ο Βιβέκ Ραμασουάμι ο οποίος πήρε μόνο το 8% στην Αϊόβα, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον πρώην πρόεδρο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του έχουν τον Τραμπ ως δεύτερη επιλογή

Το αποτέλεσμα της Αϊόβα θα επιτρέψει επίσης στον Ντόναλντ Τραμπ να εστιάσει περαιτέρω τα πυρά του στον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια της νικηφόρας ομιλίας του τη Δευτέρα το βράδυ. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί επωφελούνται από την αναμέτρηση έχοντας την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτά που θεωρούν ως τρωτά σημεία του Τραμπ.

Μια σειρά από νίκες, ξεκινώντας από την Αϊόβα, ωστόσο, θα δώσουν στον πρώην πρόεδρο δυναμική και αέρα νικητή. Μέχρι να ξεκινήσουν οι γενικές εκλογές του φθινοπώρου, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί πιο δυνατός αντίπαλος από ό,τι περίμεναν ή ήλπιζαν οι Δημοκρατικοί.

Διαβάστε ακόμη: