Αν έχεις ποτέ αντιληφθεί μια πράσινη τελεία στο πάνω μέρος της οθόνης του Android smartphone σου, δεν θα πρέπει ποτέ να την αγνοήσεις.

Η τελεία αποτελεί ένδειξη ότι μια εφαρμογή χρησιμοποιεί τους αισθητήρες του Android, είτε δηλαδή το μικρόφωνο, είτε την κάμερα.

Είναι εύκολο να δούμε ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, το μικρόφωνο.

Η τελεία Privacy Indicator Dot όπως είναι η επίσημη ονομασία της προστέθηκε σε κάθε Android smartphone με το Android 12 και θα είναι εκεί είτε χρησιμοποιείς ένα Samsung smartphone, ένα Pixel, ή κάποιου άλλου κατασκευαστή.

Τις περισσότερες φορές η πράσινη τελεία δεν είναι καθόλου ανησυχητική, αναφέρει ο CEO και συνιδρυτής της Cybersmart, Jamie Akhtar, μιλώντας στην Daily Mail. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που κάποια επιβλαβής εφαρμογή ενδέχεται να χρησιμοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απλά σημαίνει ότι κάποια εφαρμογή χρησιμοποιεί τους αισθητήρες αυτούς. Μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε τρίτο app ή κάποια βασική λειτουργία στη συσκευή, όπως μια ψηφιακή βοηθός.

Πώς να δεις ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερα

Σε γενικές γραμμές, αυτές θα είναι εφαρμογές όπου θα έχεις δώσει την άδεια να χρησιμοποιούν αυτούς τους αισθητήρες, ωστόσο αν τις βλέπεις ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς κάποια εφαρμογή, καλό να κάνεις μια μικρή έρευνα.

Το πιο πιθανό πάντως είναι να έχεις δώσει την άδεια σε κάποιο app ακόμη και όταν δεν είναι σε χρήση. Μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό στην ενότητα διαχείρισης των αδειών στις ρυθμίσεις της συσκευής.

Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ύπαρξης spyware όπου ένα σκανάρισμα με το Play Protect ίσως δώσει τη λύση.

Πατώντας πάνω σε αυτήν την τελεία, αναφέρει ο Akhtar, μπορείς να δεις ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ή την κάμερα τη δεδομένη στιγμή και να πράξεις ανάλογα.

Διαβάστε ακόμη: