Έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ εξαγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η οριστική συμφωνία που ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ προβλέπει ότι η Πειραιώς θα αγοράσει το 90,01% από το CVC Capital Partners, καθώς και το υπόλοιπο 9,99% της εταιρείας που κατέχει σήμερα η Εθνική Τράπεζα, η οποία να σημειωθεί είναι υποχρεωμένη να το μεταβιβάσει.

Το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά, βάσει του οποίου η αποτίμηση της Εταιρείας ήταν 670 εκατ. ευρώ. Είναι ωστόσο υψηλότερο από τα 505 εκατ. ευρώ που ήταν η αποτίμηση της Εταιρείας το 2021, όταν το CVC αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος της Πειραιώς, «η συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της τράπεζας, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ενώ θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων».

Περαιτέρω η συναλλαγή «αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 5% και την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει την παραγωγή προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού κόστους».

Συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης για ετήσια διανομή 50% από τα κέρδη του 2025 και εφεξής, η proforma συνολική κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς, αναφέρει η ανακοίνωση, «εκτιμάται σε περίπου 18,5% για το 2025, ενώ αναμένεται να φθάσει περίπου σε επίπεδο 19,5% έως το 2027 και περίπου 20% έως το 2028.

Η επίπτωση αυτή μεταφράζεται σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με ασφαλές απόθεμα έναντι της σύστασης Πυλώνα 2 –περίπου 250 μονάδων βάσης το 2025– το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 μονάδες βάσης έως το 2027 και να προσεγγίσει τις 400 μονάδες βάσης έως το 2028. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET1) της Πειραιώς αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδο άνω του 13%.

Η Πειραιώς προτίθεται να επιτύχει την ταξινόμησή της ως χρηματοοικονομικού ομίλου (Financial Conglomerate, FICO) και να επιδιώξει την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού CRR, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της σκοπούμενης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και περίπου 11% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με άνω των 800 εκατ. ευρώ σε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2024. Διαθέτει σύνολο ενεργητικού 4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2023.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για το 2023 κατέγραψε κέρδη προ φόρων προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο της Εταιρείας εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελείται από ιδιόκτητα γραφεία του δικτύου πωλήσεων και ασφαλιστικούς πράκτορες εταιρικού δικτύου, καθώς και συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία και μεσίτες ασφαλίσεων.

Τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα που παράγονται από τα προαναφερθέντα κανάλια παραγωγής αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συνολικής παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη: