Πρωτόγνωρο χαρακτηρίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες το επενδυτικό ενδιαφέρον που εισέπραξαν το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής κατά την διάρκεια του συνεδρίου της JP Morgan στο Λονδίνο.
Οι Χ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς βρέθηκαν στην βρετανική πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες έχοντας στις αποσκευές τους τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των στόχων για το 2024, έτσι όπως αυτές προέκυψαν με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου αλλά και τους στόχους για το διάστημα 2025 – 2026, όπως αυτοί αναμένεται να αναπροσαρμοστούν κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2024 το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ισχυρή κερδοφορία 3,725 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών στο σύνολο της φετινής χρήσης αναμένουν κέρδη περί τα 4,7 δισ. ευρώ.
Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που βρέθηκε στο Λονδίνο τις προηγούμενες μέρες αφού ανέδειξε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτήρισε την «ατζέντα» και τις ερωτήσεις των επενδυτών αναμενόμενες – και άρα τους τραπεζίτες καλά προετοιμασμένους – καθώς επικεντρώθηκαν αφενός στις επιδόσεις κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια και στις μερισματικές αποδόσεις που θα υιοθετηθούν και αφετέρου στον βαθμό μείωσης των επιτοκίων εσόδων λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και κυρίως στον μεγάλο «ασθενή» που δεν είναι άλλος από την ασθμαίνουσα πιστωτική επέκταση κυρίως στο κομμάτι της λιανικής.
Η επιχειρηματολογία
Άπαντες οι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι η επιταχυνόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ καθ’ όλη την διάρκεια του 2025 προς τα επίπεδα του 2,5% και ενδεχομένως του 2%, προφανώς και προκαλεί επιπτώσεις στους ισολογισμούς αλλά απόλυτα διαχειρίσιμες.
Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες απάντησαν συντονισμένα στους επενδυτές ότι αναμένουν αναπόφευκτη πτώση των επιτοκιακών εσόδων, κυρίως το 2025, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο απόλυτα αντιμετωπίσιμη, καθώς θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των προμηθειών σε τομείς όπως το bancassurance, το wealth και το asset management και κυρίως, από την αύξηση του όγκου των νέων δανείων.
«Προφανώς και η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ πιέζει τα έσοδα μας από την άλλη όμως μειώνει το κόστος δανεισμού γεγονός που θα πυροδοτήσει αύξηση της ζήτησης από πλευράς τόσο των επιχειρήσεων όσο κυρίως των ιδιωτών που τα τελευταία χρόνια απέφευγαν τον τραπεζικό δανεισμό λόγω των υψηλών επιτοκίων» συμπληρώνει η ίδια πηγή.
Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα από τόκους 6,35 δισ. ευρώ και έσοδα από προμήθειες 1,54 δισ.
Η μεγάλη πρόκληση
Τα πράγματα ζόρισαν όταν οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εστίασαν στην πιστωτική επέκταση του 2025, με δεδομένο ότι η ζήτηση ειδικά για τα στεγαστικά είναι εδώ και μήνες στο ψυγείο ενώ και εκτός βρίσκεται και η πλειονότητα των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων καθώς δεν θεωρούνται αξιόπιστες.
Οι τραπεζίτες μετέφεραν την εκτίμησή τους ότι περιμένουν ισχυρή πιστωτική επέκταση τους επόμενους μήνες, ωθούμενη από τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στους ιδιώτες, με στόχο θετική πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη.
Μάλιστα έθεσαν και ως στόχο για την εκταμίευση νέων δανείων της τάξης των 10 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρήσης.
Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες στις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η Eurobank προβλέπει για το 2024 πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3 δισ., η Alpha Bank 2 δισ. και η Εθνική 1,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την κατεύθυνση σύμμαχος των τραπεζών είναι και η υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια καθώς μεγάλο μέρος της θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, με αύξηση του όγκου των χορηγούμενων δανείων από τις τράπεζες.
Ο αναβαλλόμενος φόρος
Οι τέσσερις τραπεζίτες ανέλυσαν επίσης και τα σχέδιά τους για την εξάλειψη του αναβαλλόμενου φόρου από τα εποπτικά τους κεφάλαια τα επόμενα χρόνια, κλείνοντας έτσι οριστικά και την τελευταία «μαύρη» σελίδα από τα χρόνια της κρίσης. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά είναι κοινή και συντονισμένη η απόφαση τους να προχωρήσουν σε επιπλέον ετήσιες διαγραφές αναβαλλόμενου φόρου, μηδενίζοντάς τον έως και 7 – 9 χρόνια νωρίτερα από το 2041.
Μάλιστα τόνισαν στους επενδυτές ότι πρόκειται για μια στρατηγική με μικρή επίπτωση στα κεφάλαιά τους, της τάξεως των 30 – 60 μονάδων βάσης.
Στα 2 δις τα μερίσματα του 2025
Κλείνοντας τις συζητήσεις με την «ταμπακιέρα» πολλές ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν για την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων των τραπεζών τα επόμενα χρόνια.
Εκεί οι τέσσερις τραπεζίτες στηριζόμενοι και στους στόχους που έθεσαν με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, τόνισαν ότι για το 2025 όλες αύξησαν συνολικά τους δείκτες διανομής μερισμάτων, ενώ συνολικά σκοπεύουν να διανείμουν στους μετόχους τους 2 δισ. ευρώ (σε μετρητά και με επαναγορά ιδίων μετοχών) από τα κέρδη του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε τον στόχο για διανομή μερίσματος στο 35% (από 25%) των κερδών του 2024 και στο 50% το 2025.
Για τη Eurobank, ο προηγούμενος στόχος για διανομή του 40% των κερδών του 2024 αναβαθμίστηκε στο 50% για μέρισμα το 2025.
Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, θα δώσει η Εθνική Τράπεζα.
Τέλος, πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024 και 50% το 2025, έχει κάνει η Alpha Bank.