Θετικοί για τις αγορές, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2021, εμφανίζονται οι επαγγελματίες επενδυτές, στην τελευταία μηνιαία έρευνα του Μαΐου της Bank of America Global Fund Manager, στην οποία συμμετείχαν  245 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 562 δισ. δολαρίων. Οκτώ στους δέκα διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν μειώσεις επιτοκίων, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο, με το 78% να θεωρεί πως μια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες είναι μάλλον απίθανη, την ώρα που οι «αυξημένες θέσεις» τους στις μετοχικές αγορές βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι θέσεις με μετρητά (στο 4% των χαρτοφυλακίων) έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά τριετίας. Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις στις εταιρείες ακίνητης περιουσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.

Τα στοιχεία

Το 82% των ερωτηθέντων αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο, την ώρα που οι αγορές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις τον Ιούνιο. Το 61% των ερωτηθέντων προβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες, με το 83% να αναμένει παράλληλα και άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών αντίστοιχα. 

Μόνο 22% των fund managers αναμένει επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως αποτέλεσμα του αντικτύπου για μεγάλο διάστημα της νομισματικής σύσφιγξης, έναντι του 83% που προέβλεπε στις αρχές του έτους. Το 76% εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο και το 56% προβλέπει το ίδιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο υψηλός πληθωρισμός με ποσοστό 41%, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με 18%, μια απότομη επιβράδυνση των οικονομιών με 15%, οι αμερικανικές εκλογές με 9%, ένα πιστωτικό επεισόδιο με 8% και μια φούσκα στις μετοχές AI με 4% αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που «βλέπουν» για τις αγορές και τις οικονομίες, ενώ οι ανοδικές (long) θέσεις στις «Magnificent Seven» και στο δολάριο και οι πτωτικές (short) θέσεις στις κινεζικές μετοχές,  αποτελούν τις πιο δημοφιλείς συναλλαγές των διαχειριστών.

Διαβάστε ακόμη: