Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ισχυρή έκρηξη στην Συγγρού που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση 200 μέτρων οι πραγματογνώμονες της εταιρείας αερίου και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξετάζουν όλα τα σενάρια για το πως προκλήθηκε αυτή.

Έκρηξη στην Συγγρού: Τα σενάρια για το πως ξεκίνησαν όλα

Η τρομοκρατική ενέργεια, όπως φαίνεται, έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο και όλα δείχνουν πως αιτία για την εκκωφαντική έκρηξη στην Συγγρού είναι η διαρροή υγραερίου.

Από την άλλη, ερωτηματικό αποτελεί πως ξεκίνησε η διαρροή καθώς το συγκεκριμένο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παροχή φυσικού αερίου διαθέτει το κτίριο στον αριθμό 7. Όπως φαίνεται, το ωστικό κύμα από την έκρηξη στο διαμέρισμα του κτιρίου 3 προκάλεσε διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Ως εκ τούτου, οι πραγματογνώμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 78χρονος ένοικος του ημιορόφου να είχε στο σπίτι του φιάλη υγραερίου από την οποία μπορεί να ξεκίνησε η διαρροή. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από όσα κατέθεσε ο 78χρονος άνδρας ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη και είπε στους πυροσβέστες ότι από το προηγούμενο βράδυ «το διαμέρισμα μύριζε γκάζι».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο άντρας, αυτό που δεν θυμάται είναι αν η έκρηξη σημειώθηκε από τον σπινθήρα που προκλήθηκε ανοίγοντας το διακόπτη της λάμπας ή αργότερα όταν και άναψε τσιγάρο.

Ένα ακόμη στοιχείο που εξηγεί τη σφοδρότητα της έκρηξης, η οποία μετέτρεψε τη λεωφόρο Συγγρού σε «βομβαρδισμένο» τοπίο σε ακτίνα 200 μέτρων, είναι και το «οπλοστάσιο» που εντοπίστηκε μέσα στο διαμέρισμα του 78χρονου.

Οι αστυνομικοί που έκαναν την έρευνα βρήκαν μια καραμπίνα, ένα σκουριασμένο περίστροφο, ένα αεροβόλο όπλο, έναν γεμιστήρα, περισσότερα από 1.000 φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων, καθώς και διαρρηγμένους κάλυκες.

Αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής εκτιμούν πως η μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας που ήταν αποθηκευμένη στο σπίτι έκανε πιο ισχυρό το ωστικό κύμα το οποίο προκλήθηκε από τη διαρροή υγραερίου στο κτίριο.