Με οργανωμένη πρόταση και ακόμη πιο οργανωμένη «πεντάδα κρατών-μελών» (μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία και Πολωνία) κατεβαίνει η Ελλάδα, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας σήμερα και αύριο, ώστε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο του «μεταβλητού πλαφόν» στο φυσικό αέριο.

Η επιδίωξη είναι να απεμπλακεί πλήρως η τιμή του αερίου από τον ολλανδικό κόμβο TTF που αποδεικνύεται καταστροφικός με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις και να συνδεθεί με ευρύτερες παραμέτρους που θα έχει σχέση με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις μεγάλων hubs, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας.

«Εμείς πλέον δεν μιλάμε για ένα ξερό αριθμητικό πλαφόν αλλά για συνυπολογισμό πλήθους παραγόντων επί μέρους που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην πράξη. Ούτε καν τεχνική επεξεργασία δεν έχει γίνει αφού χρειάζεται πολιτική απόφαση πρώτα» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει:

«Μιλάμε για ένα μεταβαλλόμενο δυναμικό σύστημα, που προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου, χωρίς όμως η τιμή να είναι σταθερή, αφού θα μεταβάλλεται συχνά, λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις χρηματιστηρίων όπου γίνονται πραγματικές συναλλαγές όγκων, σε αντίθεση με το TTF, το οποίο αφορά συναλλαγές μόνο σε παράγωγα.

Η τιμή που θα προκύπτει θα είναι σταθμικός μέσος όρος, χαμηλότερος από τον TTF, ο οποίος και θα αντανακλά καλύτερα το ενεργειακό μείγμα. Θα συνυπολογίζει πάρα πολύ το LNG, που είναι και το βασικό ενεργειακό καύσιμο το οποίο διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια Αμερικής και Ασίας».

Αγκάθι για την εφαρμογή του είναι το Βερολίνο αφού οι Γερμανοί δεν έχουν δεχτεί το «μεταβλητό πλαφόν» και ανησυχούν ότι οι πωλητές θα προτιμήσουν να πωλούν το αέριο εκτός Ευρώπης.

«Αν μπορέσουμε να έχουμε ελκυστική τιμή λίγο πάνω από αυτή της Κίνας ή της Ινδίας τότε θα πειστούν η Γερμανία και η Ολλανδία που αντιδρούν, οπότε θα γίνει αποδεκτή η πρόταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» μας λέει Έλληνας έμπειρος τεχνοκράτης των Βρυξελλών.

Τι θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας οι 27 θα επαναλάβουν τα βασικά σημεία όσων έχουν γίνει και αποφασιστεί μέχρι στιγμής από την Κομισιόν, δηλαδή ότι το επίπεδο του ευρωπαϊκού storage φυσικού αερίου έχει φτάσει στο 90%, ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινές αγορές με τους δύο βασικούς προμηθευτές της ΕΕ, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και ότι γίνονται βήματα στην κατεύθυνση να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης κατά 15%.

Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση για το υδρογόνο, για την προετοιμασία των 27 χωρών ενόψει του χειμώνα, καθώς και για μια πιθανή αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενδιαφέρον βρίσκεται σε πιθανή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες του Διευθυντή του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Thomas Östros, οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Στόχος είναι να γίνει συζήτηση, προκειμένου να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για το decoupling, δηλαδή την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Βερολίνο δέχεται κοινό χρέος αλλά με δάνεια

Υπάρχει και το δημοσίευμα του Bloomberg που καταγράφει ότι «το Βερολίνο αποδέχεται πλέον την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ, εφόσον τα χρήματα εκταμιευθούν ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις. Εφόσον αυτό επαληθευτεί, τότε θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική μετατόπιση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μαζί με την Ολλανδία, έχουν εδώ και καιρό ταχθεί κατηγορηματικά απέναντι σε τέτοια μέτρα».

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να αρθούν οι γερμανικές επιφυλάξεις, με συνεχείς ανεπίσημες επαφές.

«Το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Πράγας θα είναι άτυπο, ακριβώς για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην κατεύθυνση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Εφόσον μπουν οι βάσεις και συμφωνηθούν μέτρα, τότε αυτά θα οριστικοποιηθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της 20ης και 21ης Οκτωβρίου» μας λέει ο Έλληνας των Βρυξελλών.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέπεμπαν θετικά μηνύματα για κοινή παρέμβασης στο ενεργειακό. Τελικά λίγες ημέρες αργότερα άρχισε να γίνεται σαφές ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

«Αυτό το κενό και το χάσμα, θα προσπαθήσει να καλύψει το άτυπο συμβούλιο, διάρκειας δύο ημερών» μας λένε από τις Βρυξέλλες.

 

Διαβάστε ακόμη: