Ενιαία Ευρώπη – Αλληλεγγύη των κρατών μελών. Ναι, μέχρι εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντα, ποιας άλλης, της Γερμανίας. Η οποία αποφάσισε με έναν πακτωλό κεφαλαίων να στηρίξει τη δική της οικονομία, ενεργώντας μονομερώς και μάλιστα με προκλητικό τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνομιλεί με τη Γερμανία για το πακέτο ενεργειακής στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα τα περισσότερα κράτη-μέλη αντέδρασαν έντονα, ενώ οι φόβοι φτάνουν μέχρι την ίδια την αντοχή και την υπόσταση του ευρώ. Τα γεράκια (κοράκια καλύτερα) των διεθνών αγορών, άλλωστε, οσμίζονται πολύ εύκολα το ευάλωτο θήραμά τους…

Υπάρχει, βέβαια, ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει και να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά, πρώτα να σωθούμε εμείς οι Γερμανοί και μετά, όποιος αντέξει στο κραχ, ας έρθει να κάνουμε την ανοικοδόμηση των ετοιμόρροπων τοίχων, δηλαδή, των κατεστραμμένων οικονομιών. Αυτό το δόγμα, ποτέ δεν το εγκατέλειψε η Γερμανία και οι συνέπειες είναι χρόνια ορατός στο ευρωπαϊκό εύθραυστο οικοδόμημα, πόσο μάλλον σήμερα

Τι περισσότερο να πει και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ενώ η Γερμανία μπορεί να αντέξει οικονομικά να δανειστεί 200 δισεκ. ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορισμένα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν. Πρέπει να σκεφτούμε επειγόντως πώς να προσφέρουμε στα κράτη μέλη — που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών — τη δυνατότητα να στηρίξουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις τους».

Διαβάστε ακόμη: