Είναι γεγονός πως κατά το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια «υψηλών τόνων» ειδησεογραφία πρώτον, ως προς τις σχέσεις που διέπουν ΔΕΗ και ΟΤΕ με αφορμή το επενδυτικό – αναπτυξιακό σχέδιο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να διεισδύσει στο χώρο των οπτικών ινών, δεύτερον τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση ως προς το ζήτημα αυτό και τρίτον, σχετικά με τις χρηματιστηριακές προθέσεις των Γερμανών, καθώς οι φήμες διογκώνονται καθημερινά …

Κατ’ αρχήν, είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι μεταξύ των διοικήσεων ΔΕΗ και ΟΤΕ επικρατεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα!

Το οποίο αποδίδεται στην επιμονή Στάσση να υπάρξει διείσδυση, δικαίως και ευλόγως, της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στις οπτικές ίνες, με ταυτόχρονη συνεργασία – μετοχική, επιχειρηματική ή και τα δύο- με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο όπως ενδεικτικά αναφέρεται ο όμιλος Wind – Nova- Forthnet, του Ν. Σταθόπουλου και της BC Partners!

Ο ΟΤΕ φέρεται να αντιστέκεται σθεναρά στο σενάριο αυτό και να εξαντλεί μάλιστα όλες του τις δυνατότητες προκειμένου να το αποτρέψει. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρξε σχετική αναφορά με αφορμή την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Deutsche Telekom στο Μέγαρο Μαξίμου!

Ταυτοχρόνως ορισμένοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι τάσσονται ενάντια στις προθέσεις του μάνατζερ της ΔΕΗ, ασκώντας έμμεσες πιέσεις προς τον Γ. Στάσση να θέσει τέλος σε αυτού του τύπου τα αναπτυξιακά πλάνα σε σχέση με τις τηλεπικοινωνίες!

Ωστόσο κατά τις πληροφορίες ο Γ. Στάσσης φέρεται να έχει εξασφαλίσει την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο φέρεται να συμφωνεί στη στρατηγική του με τις οπτικές ίνες καθώς και ντηλάρισμα , εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τηλεπικοινωνιακό όμιλο!

Την ίδια ώρα πάντως, με αφορμή την αλλαγή της …ποσόστωσης ή …δοσολογίας αν θέλετε στην διανομή των κερδών του ΟΤΕ, που από 70-30 μετατρέπεται σε 50-50 όσον αφορά την κατανομή μερισμάτων στους μετόχους και την αγορά ίδιων μετοχών, οργιάζουν οι φήμες ότι μεθοδεύεται η έξοδος από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Καθώς με βάση τα νέα δεδομένα η Deutsche Telekom πολύ σύντομα θα υπερβεί το 51% των μετοχών του ΟΤΕ, από το οριακό 49,2% που κατέχει σήμερα, εξέλιξη που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε Δημόσια Πρόταση προς το ευρύ επενδυτικό κοινό!

Και πιθανόν πίσω από την κίνηση αυτή να κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική των Γερμανών για την δανειακή αξιοποίηση του πιο καλού της εταιρικού σχήματος που κατέχει υπό τη μορφή θυγατρικής!


Ο Σπύρος Λάτσης ενεργοποιεί το γιο του Γιάννη στα ΕΛΠΕ!

Ο πολύ σημαντικός Έλληνας επιχειρηματίας και τραπεζίτης Σπύρος Λάτσης, που διαμένει στη Γενεύη και την ώρα τούτη μέσω της Lamda Development υλοποιεί το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, που αλλάζει τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης και δημιουργεί νέα δεδομένα στο real estate, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, φέρεται αποφασισμένος να αφιερώσει ο ίδιος και η οικογένεια του περισσότερο χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα σε συνάρτηση με αυξημένη ενεργοποίηση σε σημαντικούς τομείς επιχειρηματικής και επενδυτικής ενασχόλησης της οικογένειας του!

Ήδη ο γιος του Γιάννης, γνωστός στους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους ως «Dr John» λόγω της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας και ενασχόλησης με το πανεπιστήμιο της Γενεύης αλλά και το Henley Business school του Λονδίνου, πηγαινοέρχεται συνεχώς στην Ελλάδα με αφορμή το έργο του Ελληνικού, τις εξελίξεις και την έκβαση του οποίου παρακολουθεί ανελλιπώς συνδράμοντας κατά το μέγιστο δυνατό στον μάνατζερ της εταιρίας Οδυσσέα Αθανασίου!

Όπως λένε οι πληροφορίες ο Σπύρος Λάτσης, φέρεται να επιθυμεί και να επιδιώκει την περαιτέρω ενεργοποίηση του γιου του Γιάννη στην Ελλάδα καθώς θέλει να υπάρχει πιο στενή σύνδεση της οικογένειας με τη χώρα, και για τον «Dr John» να καταστεί η Αθήνα ένα σημείο αναφοράς και άσκησης της επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας μεγιστάνας εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Γιάννη Λάτση στον χώρο των πετρελαίων και ειδικότερα στα Ελληνικά Πετρέλαια όπου και αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων, μαζί με την αδερφή του Μαριάννα (με την οποία οι σχέσεις είναι παραπάνω από άριστες) και το ελληνικό Δημόσιο!


Η μυστηριώδης κατάθεση 650.000 ευρώ, σε μοναχό του Αγίου Όρους από πολιτικό πρόσωπο χώρας της πρώην Σ. Ένωσης!

Όπως αντιλαμβάνεστε, στις μέρες που ζούμε, εν μέσω σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας, όλες οι ύποπτες και ανεξήγητες – μη δικαιολογημένες τραπεζικές συναλλαγές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού μπλοκ και κατευθύνονται σε γεωγραφικές περιοχές ή και πρόσωπα που πιθανόν σχετίζονται με το ευρύτερο ρωσικό στοιχείο, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών!

Και υπό την έννοια αυτή, είναι προφανές πως για τους γνωστούς ιστορικούς και «προσωπικούς» λόγους, το Άγιον Όρος, οι ηγούμενοι των Μονών και οι πρωτοκλασσάτοι «τεχνοκράτες» μοναχοί, που διαχειρίζονται τα οικονομικά, τελούν υπό την διακριτική ματιά των καθ’ ύλην αρμοδίων…

Υπό αυτό το πρίσμα, οι υπηρεσίες «έπιασαν» προσφάτως μια ύποπτη συναλλαγή και ενημέρωσαν σχετικά τις Αρχές για την διενέργεια ελέγχων!

Μια κατάθεση 650.000 ευρώ, από εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην περιοχή του Καυκάσου, η οποία γειτνιάζει με τη Ρωσία, στον τραπεζικό λογαριασμό μοναχού του Αγίου Όρους, χτύπησε «κόκκινο» στην τράπεζα και έγινε αντιληπτή από τις υπηρεσίες.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον γεγονός είναι, ότι ο εν λόγω τεχνοκράτης – μοναχός, Mεγίστης σπουδαιότητας Ιεράς Μονής, φέρεται να έκανε ανάληψη και να σήκωσε σε μετρητά όλο το ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ που είχε κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό!

Όπως είναι προφανές ΤτΕ, Αρχή για το Ξέπλυμα αλλά και υπηρεσίες του Κράτους ζήτησαν άμεσες διευκρινήσεις – εξηγήσεις ως προς την προέλευση των χρημάτων, τον λόγο του εμβάσματος καθώς και γιατί σηκώθηκαν σε μετρητά όλα τα λεφτά και μεταφέρθηκαν στο Άγιο Όρος όπου ούτε καταστήματα ως γνωστόν υπάρχουν, ούτε ουδεμία επιχειρηματική – εμπορική δράση!

Σε απλά λόγια δεν χρειάζονται με βάση την κοινή λογική τόσα χρήματα σε μετρητά σε ένα Μοναστήρι!

Επί του προκειμένου, βάσει των εξηγήσεων που δόθηκαν σχετικά, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το πολιτικό πρόσωπο που έκανε την κατάθεση των 650.000 είναι αδερφός του μοναχού – τεχνοκράτη – διαχειριστή!

Και η αποστολή των χρημάτων αυτών αποσκοπεί σε έργα συντήρησης και ανακαίνισης της Ιεράς Μονής.

Γι αυτό άλλωστε σύμφωνα με τις εξηγήσεις, απαιτήθηκε η ανάληψη όλου του ποσού σε μετρητά. Για να πληρωθούν εργολάβοι, μάστορες, μαραγκοί, υδραυλικοί και άλλοι πολλοί…

Οι πληροφοριοδότες της στήλης μου λένε ότι οι εξηγήσεις έγιναν επισήμως αποδέκτες, με τις υπηρεσίες ωστόσο να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους…


Με την πρώτη «κανονιά» τα ξένα funds το έβαλαν στα πόδια!

Το «άδειασμα» που παρατηρήθηκε ιδίως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στις τράπεζες και την Coca Cola, αλλά και η αθρόα προσφορά μετοχικών τίτλων της ΔΕΗ με το που ξέσπασε η κρίση αλλά και σε άλλους πολλούς μετοχικούς τίτλους, έρχεται να καταδείξει ότι η συμμετοχή και παρουσία των ξένων «θεσμικών» επενδυτών, επί της ουσίας πρόκειται για καθαρούς κερδοσκόπους, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι.

Και τούτο διότι τα ξένα funds, με την ίδια ευκολία που μπαίνουν, έτσι και βγαίνουν μόλις επιδεινωθεί το κλίμα, ιδίως μάλιστα όταν καταγράφουν κέρδη και υπεραξίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση από τις τράπεζες όπου και τοποθετήθηκαν είτε μέσω της αγοράς σε χαμηλές τιμές, είτε μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ που πραγματοποιήθηκαν σε Alpha bank και Τρ. Πειραιώς.

Και εδώ, στην προκειμένη περίπτωση εγείρεται και ζήτημα ευθυνών διότι θα έπρεπε οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και οι συντονιστές της έκδοσης να είχαν εκ των προτέρων διασφαλίσει τη μακροχρόνια παρουσία των ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και όχι όλοι μαζί οι ξένοι, στο πρώτο μπαμ που ακούστηκε στην Ουκρανία να βγαίνουν και να «χώνουν» τα χαρτιά που έχουν στην αγορά και έτσι να συντελείται ελεύθερη πτώση των τιμών, δυσανάλογη με εκείνες της Wall Street και των λοιπών ξένων χρηματιστηρίων.

Επιπροσθέτως, είναι λογικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να δρουν οι κάθε λογής υποτιμητές κερδοσκόποι, που μέσα από τη σκόπιμη διαρροή αρνητικών ειδήσεων παίζουν ανάποδα την αγορά και επιβαρύνουν το κλίμα, αποσκοπώντας σε ίδιον όφελος!

Υπό την έννοια αυτή οφείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργήσει ελέγχους και να προσπαθήσει να περιορίσει το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που για μια ακόμη φορά παίζουν οι γνωστοί – άγνωστοι κύκλοι, κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή κερδοσκόποι και καταστροφολόγοι …