Οι γάμοι και τα βαφτίσια μπορούν πλέον να τελεστούν από τις αρχές Ιουνίου, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ζήτημα των γάμων και των βαπτίσεων είναι χωρισμένο σε δύο σκέλη: Στο θρησκευτικό κομμάτι και τα μέτρα μέσα στους ναούς, αλλά στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στο γλέντι που συνηθίζεται να γίνεται μετά την τέλεση των μυστηρίων.

«Οι γάμοι στην Ελλάδα είναι με 300 – 400 – 500 άτομα, ας μην κρυβόμαστε. Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα, αλλά με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολλά. Δεν μπορούν να είναι παραπάνω. Θα σηκωθούν να χορέψουν. Ο χώρος θα είναι συγκεκριμένος», είχε αναφέρει η κ. Παγώνη.

Τι ισχύει για τους ναούς

Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται φθάνει τους 100. Αυτό σημαίνει πως μέσα στους ναούς μπορεί να υπάρχει ένα άτομα ανά 25 τμ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων απαραίτητη είναι η μάσκα προστασίας .

Συνοπτικά τα μέτρα για τους γάμους και τις βαπτίσεις:

  • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις
  • Ενα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό
  • Ενα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και χρήση μάσκας

Τι ισχύει για το γλέντι

Στο δεύτερο σκέλος που αφορά στο γλέντι που ακολουθεί μετά από κάθε μυστήριο, όπως οι γάμοι και οι βαπτίσεις, θα τελείται υπό αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως χωρίς μουσική. Και σε αυτή την περίπτωση το ανώτατο όριο ορίζεται μέχρι τα 100 άτομα.

Θα δοθεί το «πράσινο φώς» στην εστίαση;

Εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων στα άτομα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο καλοκαίρι να δοθεί και το «πράσινο φως» για τη μουσική.

Στη χθεσινή συνεδρίασή οι λοιμωξιολόγοι συζήτησαν το ενδεχόμενο κατάργησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, το να επιτραπεί η μουσική στους χώρους εστίασης αλλά και το πλαίσιο διεξαγωγής των δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων.

Οι επιστήμονες διστάζουν προς το παρόν να δώσουν το πράσινο φως στις εκκλήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινωνίας.

Τα δεδομένα αυτήν την στιγμή δείχνουν πως ειδικά η νυχτερινή απαγόρευση, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση είναι μέτρα που δεν τηρούνται επαρκώς. Αυτό έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό εφόσον πιο επικίνδυνο δείχνει να είναι η μη τήρηση ενός μέτρου και η αδυναμία ελέγχου του, παρά η άρση του προς εκτόνωση των αναγκών των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες παρέπεμψαν για την ερχόμενη εβδομάδα τις όποιες αποφάσεις και τις ανακοινώσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με την φθίνουσα πορεία της πανδημίας και με τον εμβολιασμό που παρά τα όποια μικροπροβλήματα προχωρά ακάθεκτος δεν αποκλείεται τα δύο αυτά μέτρα να μας συνοδεύσουν και την ερχόμενη εβδομάδα και να καταργηθούν από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ανάσα για τον κλάδο της εστίασης από 1 Ιουλίου

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας δυο είναι τα σενάρια που επικρατούν. Είτε θα καταργηθεί πλήρως, είτε θα επεκταθεί σε πρώτη φάση κατά μία ώρα. Στον αντίλογο πάντως αρκετοί είναι αυτοί που λένε, εντός της κυβέρνησης πως η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για παράδειγμα στην 01:30 την νύχτα είναι άνευ ουσίας και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις εστίασης παρά θα λύσει. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι επιστήμονες να επεκτείνουν το ωράριο για μία με δύο εβδομάδες ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να καταργηθεί από 1ης Ιουλίου.

Από 1 Ιουλίου, φαίνεται πως και ο κλάδος των επιχειρήσεων εστίασης θα «ανασάνουν». Το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση αναμένεται να καταργηθεί εντός του μήνα και τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στο πλαίσιο διεξαγωγής της δεξίωσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει πως για τα δεδομένα της αγοράς συνιστά αδικία για τον κλάδο αυτό να υπόκειται σε περιορισμό ατόμων (100 άτομα) την ώρα που αντίστοιχου μεγέθους εστιατόρια δεν έχουν κανέναν περιορισμό.

Δεν αποκλείεται οι αποφάσεις που θα λάβουν αυτή την εβδομάδα οι επιστήμονες να μας φέρουν προ δύο σεναρίων. Είτε η δεξίωση θα γίνεται δίχως κανέναν περιορισμό παρά μόνον τα τετραγωνικά του εξωτερικού χώρου, είτε ανώτατο όριο 200 ατόμων. Και στις δύο περιπτώσεις εννοείται πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θα υπάρχει ούτε περιορισμός στην ώρα, ούτε απαγόρευση μουσικής και χορού.