Στους φόβους των Ελλήνων σχετικά με το οικονομικό τους μέλλον αναφέρεται ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, επισημαίνοντας πως οι πολίτες, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη ενός περίπλοκου προγράμματος διάσωσης, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις οικονομικές τους προοπτικές.

Το κοινό αίσθημα γίνεται όλο και πιο βαρύ λόγω της ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα, μια τάση που έχει επιδεινωθεί λόγω και του πολύμηνου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα πέρασε από τρία διαδοχικά και αμφιλεγόμενα προγράμματα διάσωσης μετά το ξέσπασμα της κρίσης χεέους, τα οποία απαιτούσαν την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και πολυετή μέτρα λιτότητας. Στη συνέχεια, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ρυθμούς αναπτυξης 1,6% το 2018 και 1,9% το 2019.

Ωστόσο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, υπέστη οικονομικό πισωγύρισμα το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα αντιμετωπίζει νέες οικονομικές πιέσεις λόγω του πληθωρισμού, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 10,7% τον Μάιο, από 9,1% τον Απρίλιο. Για τους απλούς πολίτες, αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή. Στο αμερικανικό δίκτυο φιλοξενούνται δηλώσεις πολιτών οι οποίοι μίλησαν για το πως βλέπουν την πορεία της οικονομίας αλλά και για τις περικοπές που έχουν κάνει στα καθημερινά τους έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε αγαθά και υπηρεσίες.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο τα ενοίκια σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 5% μεταξύ του φθινοπώρου του 2020 και του φθινοπώρου του 2021, αλλά σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 17%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση έχει θέσει ανώτατο όριο τιμών στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία να αντιμετωπίσουν το κόστος – ρεκόρ.

Τι λένε οι αναλυτές για τα μέτρα στήριξης

Παρά τα παραπάνω, οι αναλυτές δεν κρούουν ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα. Ο Τζόνας Φλοριάνι, αναλυτής στον όμιλο AXIA Ventures, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλά επίπεδα αποταμίευσης που θα είναι χρήσιμα εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είπε ο Φλοριάνι, και η Αθήνα λαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι από ευρωπαϊκά κεφαλαία ανάκαμψης, που θα δώσουν ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις. Και περισσότερα μέτρα ανακούφισης θα μπορούσαν να ληφθούν στο μέλλον, υποστηρίζει το CNBC.

«Καθώς η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές γίνεται όλο και πιο έντονη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της κρίσης στο κόστος ζωής», είπε Βολφάνγκο Πικόλι στέλεχος του ομίλου Teneo, σε σημείωμά του Τρίτη.

«Η Αθήνα ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος «Fuel Pass». Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το μέτρο μίας ακόμη «επιταγής ακρίβειας» αντίστοιχης με τα 200 ευρώ που έλαβαν πολλοί Έλληνες πριν από το Πάσχα», πρόσθεσε.