Το γεγονός ότι το Facebook, το Instagram και το WhatsApp αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα ήταν ένα σημαντικό γεγονός για πολλούς χρήστες, έκανε τους εργαζόμενους εκεί να «ιδρώσουν» από την αγωνία, ενώ οι ανταγωνιστές του κολοσσού των social media βγήκαν ωφελημένοι. Δύο από αυτούς, είναι το «Telegram» και το «Signal» που ανέβηκε πολλές θέσεις στο διάγραμμα download εφαρμογών.
Τι είναι το «Telegram» και το «Signal»
Την στιγμή που το δίκτυο εφαρμογών και υπηρεσιών του Facebook ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να καταγράφει τεράστιες απώλειες διαφημιστικών εσόδων, εκατομμύρια νέοι χρήστες αναζήτησαν νέους τρόπους επικοινωνίας, και πολλοί εξ’ αυτών στράφηκαν στο «Signal», μια εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων για smartphones και Η/Υ, που δίνει έμφαση στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την οποία έχει εγκρίνει ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουεντ.
Η προσέγγιση του Signal στο απόρρητο -που εκφράζεται στην πολιτική του να μην συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες του κι έτσι να αποφεύγει καταστάσεις όπου οι κυβερνήσεις μπορεί να το πιέσουν να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες- την κατέστησε δημοφιλές μέσο για εκείνους που αποζητούν ασφάλεια στις επικοινωνίες τους.
Μια ακόμη εφαρμογή της οποίας αυξήθηκαν τα download είναι το «Telegram».
Το Telegram, που η λειτουργία του θυμίζει εκείνη του WhatsApp, ανέβηκε κατά 55 θέσεις στην κορυφή του διαγράμματος download εφαρμογών στα iPhone στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Sensor Tower, όσο το Facebook, το WhatsApp messenger και το Instagram παρέμεναν απρόσιτα για τα 2,7 δισ. χρήστες τους ανά την υφήλιο, ένα πρωτοφανές μπλακάουτ που ώθησε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ζητήσει δημόσια συγνώμη.
Παράλληλα αυξήθηκαν όλες οι βασικές μετρήσεις στην εφαρμογή ήχου Clubhouse, που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να επικοινωνούν σε chat rooms ήχου.