Πρόβλημα με τη σύνδεση στους λογαριασμούς του σε Facebook και Instagram αντιμετωπίζουν εδώ και ώρα οι χρήστες των εν λόγω social media.

Σε πολλούς χρήστες που προσπαθούν να συνδεθούν, βγάζει το παρακάτω:

Σημειώνεται πως είναι κάτι που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Επίσης, αναφορές υπάρχουν και για προβλήματα στην εφαρμογή Whatsapp. 

«Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο». Αυτό είναι το μήνυμα που βλέπουν οι χρήστες, την ώρα που προβλήματα φαίνεται πως εντοπίζονται και στο Messenger.

Οι διακοπές λειτουργίας του Facebook συμβαίνουν σχετικά σπάνια, αλλά τείνουν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο, κυρίως επειδή επηρεάζουν τρεις από τις μεγαλύτερες social εφαρμογές του κόσμου.

Αυτό φαίνεται, εξάλλου, από το γεγονός πως τα hashtags #instagramdown και #facebookdown είναι αυτή την ώρα τα κορυφαία στο Twitter σε παγκόσμια κλίμακα.

Τι απαντά η Facebook για Messenger, Instagram και Whatsapp;

Η Facebook, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ έστειλε το πρώτο της μήνυμα… μέσω Twitter, λέγοντας το εξής:

«Καταλαβαίνουμε ότι μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην σύνδεση με την εφαρμογή και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επιστρέψει η κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται και απολογούμαστε για την οποιαδήποτε δυσκολία».

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας του Facebook, τα οποία μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στους Times της Νέας Υόρκης, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένα να εκφέρουν δημόσια τις απόψεις της εταιρείας, δήλωσαν ότι είναι απίθανο μια κυβερνοεπίθεση να προκάλεσε τα ζητήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία που υποστηρίζει τις εφαρμογές είναι αρκετά διαφορετική ώστε ένα χακάρισμα δεν είναι πιθανό να τις επηρεάσει όλες ταυτόχρονα.

Σε μια σειρά από tweets, ο John Graham-Cumming, επικεφαλής τεχνολογίας της Cloudflare, μιας εταιρείας υποδομής Ιστού, ανέφερε ότι το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται στους διακομιστές του Facebook, οι οποίοι δεν αφήνουν τους χρήστες να συνδεθούν με τους ιστότοπους, όπως το Instagram και το WhatsApp.

Οι υπολογιστές μετατρέπουν σάιτ όπως το facebook.com σε αριθμητικές διευθύνσεις πρωτοκόλλου, μέσω ενός συστήματος που παρομοιάζεται με το βιβλίο διευθύνσεων ενός τηλεφώνου, είπε ο κ. Graham-Cumming.

Το ζήτημα του Facebook είναι ισοδυναμεί με την αφαίρεση των αριθμών τηλεφώνου από τις επαφές σου στο κινητό, καθιστώντας αδύνατη την κλήση τους, είπε.

Το δε Cloudflare παρέχει μερικά από τα συστήματα που υποστηρίζουν την υποδομή διαδικτύου του Facebook.