Στο πένθος βυθίστηκε το ελληνικό μπάσκετ, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης σε ηλικία 78 ετών. 

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 ο «Ξανθός» συνέδεσε την μπασκετική του καριέρα ως αθλητής αποκλειστικά με τον Άρη, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1959 μέχρι το 1978.

Ως προπονητής, ο Γιάννης Ιωαννίδης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της Ελλάδας, κατακτώντας συνολικά 12 πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα.

Η πρώτη του δουλειά ως προπονητής ήταν στον πάγκο του Άρη τη σεζόν 1978-79, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στον Γ.Σ. Λάρισας. Το 1982 επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, παραμένοντας μέχρι το 1990. Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού, ενώ την επόμενη διετία ήταν στην ΑΕΚ. Η σεζόν 1999/00 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι αποτελέσαν και την τελευταία δουλειά σε σύλλογο.

Από ‘κει και πέρα, ο Γιάννης Ιωαννίδης μέτρησε και δύο θητείες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, με την πρώτη να ήταν το 1980-81 και τη δεύτερη το 2002-03.

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: «Έφυγε» ο Γιάννης Ιωαννίδης

 Γιάννης Ιωαννίδης ένας γεωπόνος στα γήπεδα 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε γεωπόνος. Από μικρός λάτρεψε το μπάσκετ και έπαιξε στην ομάδα του Άρη. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική και θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής μπάσκετ

Έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, για τις επικές του ατάκες αλλά και για τους καυγάδες με παίκτες και με διαιτητές. Στην ιστορία πέρασε το μπουκάλι που πέταξε στον Γιώργο Σιγάλα στον αγώνα της Τρεβίζο με τον Ολυμπιακό, επειδή ο Κούκοτς έκανε… όργια μέσα στο γήπεδο και ο Σιγάλας είχε χρεωθεί με φάουλ και δεν μπορούσε να βοηθήσει!

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στην Αθήνα. Είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να γράφει την αυτοβιογραφία του με την βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα.

Έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων των ομάδων που προπόνησε και ήταν… μαύρο πανί για τους αντιπάλους του. «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη» τραγουδούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για τον κόουτς Ιωαννίδη ο οποίος έφυγε το 1996 από την ομάδα του Πειραιά και επέστρεψε λίγα χρόνια αργότερα.

Με τον Ολυμπιακό κέρδισε 4 πρωταθλήματα (1993-96) και με τον Άρη άλλα 8 (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990). Με τον Ολυμπιακό το 1996 στο πρωτάθλημα κέρδισε με 35 πόντους τον Παναθηναϊκό (73-38) ενώ στα χρόνια εκείνα είχε χαρακτηριστεί ως “τουρκοφάγος” αφού κέρδισε συνεχώς τις ομάδες της Τουρκίας.

Η πιο μεγάλη του ευκαιρία για να κερδίσει την Euroleague ήταν το 1994 στο Τελ Αβίβ. Στον ημιτελικό κερδίζει τον Παναθηναϊκό και στον τελικό χάνει από την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, σ’ ένα παιχνίδια όπου ο Ολυμπιακός έπαθε… μπλακ άουτ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν παντρεμένος με την Γιούλα και είχαν αποκτήσει μια κόρη.

Ασχολήθηκε με την πολιτική. Υπήρξε για χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο Καραμανλή και διατέλεσε υφυπουργός αθλητισμού αλλά και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Διαβάστε ακόμη: