Η ογκώδης δικογραφία, που σχηματίστηκε έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, περιλαμβάνει καταγγελίες για δωροδοκία και δωροληψία, αθέμιτες παρεμβάσεις σε αγωνιστικά αποτελέσματα, χρηματικές συναλλαγές και διαρροές εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με διαιτητικούς ορισμούς.
Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2026, ενώ οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τη δράση προσώπων που συνδέονται με τη διοίκηση της ΕΟΚ, την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και τον χώρο της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται έξι πρόσωπα για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, ενώ η ανάκριση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους διαιτητές, των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στις μαρτυρικές καταθέσεις.
Οι αποδιδόμενες πράξεις αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας και δεν συνιστούν αποδεδειγμένη ενοχή των εμπλεκομένων.
Τα έξι πρόσωπα της δικογραφίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, ο 9ος Τακτικός Ανακριτής Αθηνών, Κωνσταντίνος Μέτος, εξέδωσε, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Απόστολου Γραμμένου, εντάλματα σύλληψης για έξι πρόσωπα.
Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο, τον πρώην διεθνή διαιτητή και ειδικό σύμβουλο διαιτησίας της Ομοσπονδίας Ηλία Κορομηλά, τον επιχειρηματία Γιώργο Μαυραγάνη, τη διεθνή διαιτήτρια Βάσω Τσαρούχα, τον διαιτητή της Α1 Πέτρο Παπαπέτρου και τον πρώην διαιτητή και μέλος της ΚΕΔ Αναστάσιο Πηλοΐδη.
Η υπόθεση αφορά κακουργηματικές κατηγορίες, με προβλεπόμενη ποινή που μπορεί να φτάσει τα δέκα έτη κάθειρξης, ανάλογα με την πράξη και την τελική δικαστική κρίση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε χωρίς προηγούμενη κλήση των υπόπτων για ανωμοτί εξηγήσεις.
Κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε λόγω της εκτίμησης ότι υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων.
Η καταγγελία του Αμαρουσίου που άνοιξε τον φάκελο
Καθοριστική για την έναρξη της έρευνας ήταν η καταγγελία της ΚΑΕ Μαρούσι, η οποία υποβλήθηκε στις 16 Απριλίου 2026 και συμπληρώθηκε στις 13 Μαΐου.
Η καταγγελία, την οποία υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Θεοφάνης Ταρνατώρος, απευθυνόταν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΟΚ, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας.
Στον φάκελο περιλαμβανόταν ένορκη βεβαίωση του προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος εργάστηκε στον Προμηθέα Πατρών από το 2023 έως το 2025.
Παράλληλα, κατατέθηκαν στιγμιότυπα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που φέρονται να είχαν ανταλλαγεί μεταξύ του προπονητή και του Βαγγέλη Λιόλιου.
Οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν εάν το συγκεκριμένο υλικό τεκμηριώνει συνέχιση της ουσιαστικής διοικητικής εμπλοκής του προέδρου της ΕΟΚ στον Προμηθέα Πατρών, παρά τη μεταβίβαση των μετοχών του πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ομοσπονδίας.
Τα μηνύματα για τον Προμηθέα και τους διαιτητές
Σημαντικό τμήμα της δικογραφίας αφορά ηλεκτρονική αλληλογραφία και μηνύματα που, σύμφωνα με την καταγγελία, συνδέουν τον Βαγγέλη Λιόλιο με αποφάσεις της ΚΑΕ Προμηθέας.
Οι αναφορές αφορούν μεταγραφές, συμβόλαια παικτών, οικονομικές διαπραγματεύσεις και ζητήματα διοίκησης.
Ξεχωριστή βαρύτητα αποδίδεται σε μήνυμα της 5ης Μαρτίου 2025, πριν από την αναμέτρηση Προμηθέας – ΠΑΟΚ της 8ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με το δημοσιοποιημένο υλικό, ο πρόεδρος της ΕΟΚ φέρεται να ενημέρωσε τον τότε προπονητή του Προμηθέα για τη διαιτητική τριάδα του αγώνα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.
Η πληροφορία συνοδευόταν από επισήμανση ότι ήταν απολύτως εμπιστευτική.
Οι διαιτητές ανακοινώθηκαν επισήμως στις 7 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά το επίμαχο μήνυμα.
Η ανακριτική έρευνα εξετάζει πώς περιήλθε η πληροφορία σε γνώση του αποστολέα και εάν συνδέεται με παράτυπη παρέμβαση στη διαδικασία ορισμού διαιτητών.
Η γνώση ενός διαιτητικού ορισμού πριν από τη δημοσιοποίησή του δεν αποδεικνύει από μόνη της χειραγώγηση αγώνα, αποτελεί όμως στοιχείο που αξιολογείται σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μαρτυρίες.
Οι καταθέσεις που έδωσαν νέα τροπή στην έρευνα
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις καταθέσεις του πρώην ιδιοκτήτη των ΚΑΕ Φάρος Κερατσινίου και Ιωνικός Νικαίας, Ευάγγελου Τσάπα, καθώς και ενός διαιτητή που αναφέρεται με τα αρχικά Φ.Κ.
Στις 14 Οκτωβρίου 2026, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της δικογραφίας, η Εισαγγελία αποφάσισε να απόσχει από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, εφαρμόζοντας διάταξη της αθλητικής νομοθεσίας που προβλέπει επιεική μεταχείριση προσώπων τα οποία συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων χειραγώγησης αγώνων.
Ο Ευάγγελος Τσάπας, σε καταθέσεις του τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, περιέγραψε συναντήσεις, χρηματικές παροχές και συνεννοήσεις που, κατά τους ισχυρισμούς του, είχαν στόχο τον επηρεασμό αποτελεσμάτων.
Οι καταθέσεις αυτές αποτέλεσαν βασικό τμήμα του υλικού που αξιολογήθηκε για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης.
Οι καταγγελίες για 5.000 ευρώ σε διαιτητές
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη δικογραφία, μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται αφορά τον αγώνα Φάρος Λάρισας – Άρης, στις 17 Μαρτίου 2018.
Κατά την κατάθεση Τσάπα, πριν από την αναμέτρηση φέρεται να υποσχέθηκαν 5.000 ευρώ σε διαιτητή, προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένη ομάδα.
Ανάλογη καταγγελία αφορά τον αγώνα Τρίκαλα – Πανιώνιος, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, με αναφορές σε χρηματικές παροχές προς διαιτητές.
Οι ανακριτικές αρχές εξετάζουν κατά πόσο οι καταγγελλόμενες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ποια πρόσωπα συμμετείχαν και εάν υπήρξε πραγματική παρέμβαση στην εξέλιξη των αγώνων.
Η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στους επίμαχους αγώνες δεν αρκεί, από μόνη της, για να αποδειχθεί χειραγώγηση.
Η υπόθεση των 50.000 ευρώ και ο αγώνας Προμηθέας – Ιωνικός
Ένα από τα κεντρικά περιστατικά της δικογραφίας αφορά την αναμέτρηση Προμηθέας Πατρών – Ιωνικός Νικαίας, στις 5 Οκτωβρίου 2019.
Σύμφωνα με την κατάθεση του Ευάγγελου Τσάπα, πριν από τον αγώνα φέρεται να πραγματοποιήθηκε συνάντηση κατά την οποία ζητήθηκε από τον Ιωνικό να μην προχωρήσει σε πρόσληψη προπονητή και να αγωνιστεί χωρίς ιδιαίτερη ανταγωνιστική διάθεση.
Ως αντάλλαγμα, κατά τον μάρτυρα, προσφέρθηκε οικονομική διευκόλυνση ύψους 50.000 ευρώ, καθώς και ευνοϊκή διαιτητική αντιμετώπιση σε επόμενη αναμέτρηση.
Ο Τσάπας υποστήριξε ότι, μετά τον αγώνα, παρέλαβε το συγκεκριμένο ποσό σε μετρητά έξω από τις εγκαταστάσεις του Promitheas Park.
Οι ισχυρισμοί του περιλαμβάνονται στο ανακριτικό υλικό και αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.
Στο μικροσκόπιο 49 αγώνες
Η έκταση της υπόθεσης αποτυπώνεται και στο έγγραφο που απέστειλε στις 21 Οκτωβρίου ο ανακριτής προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Με αυτό ζητείται να εξακριβωθεί ποιοι από 49 αγώνες μπάσκετ περιλαμβάνονταν σε στοιχηματικές διοργανώσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Η λίστα δεν περιορίζεται στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Περιλαμβάνει αναμετρήσεις μικρότερων εθνικών κατηγοριών, γυναικείου μπάσκετ, καθώς και διοργανώσεις παίδων, εφήβων και σχολικών πρωταθλημάτων.
Το γεγονός ότι ένας αγώνας περιλαμβάνεται στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί αλλοίωση του αποτελέσματός του. Η έρευνα επιχειρεί να προσδιορίσει εάν υπήρχε δυνατότητα στοιχηματισμού και πώς αυτή συνδέεται με τις καταγγελλόμενες πράξεις.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναφορά σε αναμετρήσεις αναπτυξιακών και σχολικών διοργανώσεων, καθώς η διερεύνηση ενδεχόμενων παρεμβάσεων επεκτείνεται πέρα από τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Καταγγελίες για πιέσεις και αποκλεισμούς διαιτητών
Ένα ξεχωριστό σκέλος της έρευνας αφορά τις καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της διαιτησίας.
Πρώην και εν ενεργεία παράγοντες έχουν καταθέσει ότι διαιτητές που δεν ήταν αρεστοί σε συγκεκριμένα πρόσωπα φέρονται να αντιμετώπισαν αποκλεισμούς από αγώνες, περιορισμό ορισμών και απώλεια θέσεων σε διεθνείς πίνακες.
Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η Εισαγγελία διέταξε τον σχηματισμό ξεχωριστής δικογραφίας για τη διερεύνηση ενδεχόμενης απόπειρας παράνομης βίας και ηθικής αυτουργίας.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες προσθέτουν μια ακόμη διάσταση στην υπόθεση, καθώς η δικαστική έρευνα δεν εξετάζει αποκλειστικά πιθανές χρηματικές συναλλαγές, αλλά και το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στο σύστημα διαιτητικών ορισμών.
Πέντε ακόμη διαιτητές αναμένεται να κληθούν
Η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν περιορίζεται στα έξι πρόσωπα για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πέντε ακόμη διαιτητές αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα για την παροχή εξηγήσεων.
Τα ονόματά τους έχουν αναφερθεί σε μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, να μεταβληθεί η δικονομική τους θέση. Ωστόσο, η κλήση για εξηγήσεις δεν ισοδυναμεί με απαγγελία κατηγορίας ούτε προδικάζει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.
Η κρίσιμη συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις απολογίες των κατηγορουμένων και στις αποφάσεις που θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωσή τους.
Ο Γιώργος Μαυραγάνης είχε λάβει προθεσμία για σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ενώ ο Ηλίας Κορομηλάς έχει προγραμματιστεί να απολογηθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, η ανακριτική έρευνα συνεχίζεται με την αξιολόγηση μηνυμάτων, μαρτυρικών καταθέσεων, στοιχείων για διαιτητικούς ορισμούς και δεδομένων σχετικά με τους αγώνες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Η υπόθεση δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των θεσμών του ελληνικού μπάσκετ, την ανεξαρτησία της διαιτησίας και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου της αθλητικής ακεραιότητας.
Η πλήρης αποσαφήνιση των γεγονότων προϋποθέτει την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων και την αξιολόγηση των ισχυρισμών όλων των εμπλεκομένων.
Μέχρι τότε, οι καταγγελίες παραμένουν υπό διερεύνηση και ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους το τεκμήριο της αθωότητας.
Διαβάστε ακόμη:
- Μυστική συμφωνία 2 στελεχών ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για «πόλεμο» διαρκείας στον Τσίπρα
- Πήλιος: Δύο ομάδες από Γερμανία και Ιταλία ετοιμάζουν να καταθέσουν προτάσεις
- Λέρος: Πέντε νέα ναυάγια αποκαλύπτουν μυστικά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
- Επιτυχία χωρίς ηλικία: Έξι προσωπικότητες που έκαναν μια νέα αρχή μετά τα 40
