Με κάλυψη και του ελληνικού βιβλίου προσφορών έκλεισε σήμερα η δεύτερη ημέρα της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής.

Αυτό σημαίνει ότι καλύφθηκαν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη από χθες έχει καλυφθεί το συνολικό ποσό της αύξησης που ζητά η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,35% από τους επενδυτές (1,35 δισεκατομμύρια ευρώ) με προσφορές άνω των 3 δισ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου.

ΔΕΗ: Ο θρίαμβος 

«Μην σπρώχνεστε όλοι θα πάρετε αν και μερικοί από σας θα μείνετε ελαφρώς δυσαρεστημένοι, αλλά δεν πειράζει την άλλη φορά θα σας εξυπηρετήσουμε!». Η χιουμοριστική φράση κορυφαίου στελέχους της ΔΕΗ σχετικά με τη θριαμβική αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της επιχείρησης, αντικατοπτρίζει πλήρως το εορταστικό κλίμα που επικρατεί στη Χαλκοκονδύλη.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα σημειώθηκε υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ με προσφορές που έφτασαν τα 3,2 δις ευρώ και μάλιστα στα 9 ευρώ.

Ο κ. Γ. Στάσης και το επιτελείο του θα έχουν πλέον την ευχέρεια να διαλέξουν οι ίδιοι, τα funds που με κριτήρια μακροπρόθεσμης επένδυσης θα δώσουν τα μεγαλύτερα πακέτα. Θυμίζουμε ότι 10-12 μεγάλοι ξένοι πρόσφεραν 100 εκατομμύρια ο καθένας γεγονός που συνιστά άνευ προηγουμένου επιτυχία της διοίκησης με θετικές επιπτώσεις γενικότερα στο οικονομικό κλίμα της αγοράς και της χώρας.

Ήδη έχουν πάρει θέση οι CVC Capital με 350 εκατομμύρια για το 10%, η EBRD με 100 και το Υπερταμείο με άλλα 100 εκατομμύρια. Συνεπώς για τη διεθνή διάθεση μένουν περίπου 600 εκατομμύρια να φύγουν. «Ποιος να το έλεγε για μία επιχείρηση που η προηγούμενη διοίκηση την είχε χρεοκοπήσει την περίοδο 2018-19, ότι δύο χρόνια αργότερα θα …έδιωχνε με την καλή έννοια μεγάλους ξένους επενδυτές αφού δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους!» λένε στη ΔΕΗ.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος μεγάλου ξένου fund εξηγεί το λόγο της μεγάλης εισόδου των ξένων: «υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2026 η ΔΕΗ θα γράψει υπεραξίες που θα φτάσουν το 120%. Με EBITDA στα 900 εκατομμύρια, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 9 ευρώ, αλλά σε 5 χρόνια και με EBITDA στα 1,8 δις ευρώ η μετοχή της θα εκτοξευτεί στα 20 ευρώ. Καταλαβαίνετε το περιθώριο κέρδους αλλά και τη μετοχική ευελιξία που έχουμε» και προσθέτει: «το 2024 ο στόχος είναι 1,4 δις EBITDA και καθαρά κέρδη σχεδόν 400 εκατομμύρια, με τζίρο λίγο κάτω από 5 δις και 2 χρόνια αργότερα κέρδη 665 εκατομμύρια και τζίρος λίγο κάτω από τα 5,5 δις. Καλύτερη ευκαιρία δεν βρίσκεις!»

«Από την πρώτη ώρα της χθεσινής πρώτης μέρας υπερκαλύφθηκε το σύνολο των 1,35 δισ. ευρώ που ζητούσαμε και οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές συνωστίστηκαν για να δώσουν πάνω από τέσσερις φορές τα κεφάλαια που θέλαμε, εξαιρουμένων μάλιστα όσων είχαν ήδη σφραγίσει τη συμμετοχή» λέει το κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ και συνεχίζει: «το βιβλίο θα κλείσει την Πέμπτη οπότε τα 3,2 δις θα γίνουν 3,7 ή και 4 δις αλλά όχι περισσότερο για να έχουμε να διαλέγουμε».