Η Qatar Airways δήλωσε ότι μπορεί να αντέξει τους κλυδωνισμούς από τους υψηλότερους δασμούς χάρη στο απόθεμα ανταλλακτικών αεροσκαφών που διαθέτει και που διαφορετικά θα ήταν πιο δύσκολο να προμηθευτεί.
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει επαρκή αποθέματα, και ενώ είναι πιθανό να υπάρξει αντίκτυπος στα αεροπορικά εμπορεύματα που προέρχονται από τις υψηλότερες εισαγωγικές επιβαρύνσεις, η Qatar Airways θα «απορροφήσει και θα προσαρμοστεί με οποιεσδήποτε αλλαγές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Badr Al-Meer σε συνέντευξή του στη Ντόχα. Η ζήτηση των επιβατών είναι επίσης αρκετά ισχυρή ώστε να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές των εισιτηρίων, είπε.
«Αν σας πω ότι οι δασμοί δεν μας επηρεάζουν, δεν θα είμαι ειλικρινής μαζί σας», δήλωσε ο Al-Meer στο Bloomberg TV. «Φυσικά, θα έχει αντίκτυπο στην αλυσίδα εφοδιασμού μας, στη λειτουργία των εμπορευμάτων μας».
Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου υπογραμμίζουν τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και οι κατασκευαστές αεροπλάνων μετά την παρουσίαση δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Οι αεροπορικές εταιρείες παλεύουν ήδη με τις υψηλότερες τιμές των ανταλλακτικών και αντιμετωπίζουν το φάσμα των δασμών στα νέα αεροσκάφη. Εν τω μεταξύ, η ταξιδιωτική ζήτηση εξασθενεί στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς οι επιβάτες απορροφούν το οικονομικό πλήγμα με τη μορφή της αύξησης των τιμών καταναλωτή και της πτώσης των χαρτοφυλακίων μετοχών.
Ο Al-Meer δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία συνεχίζει να απολαμβάνει ισχυρές πωλήσεις στα δρομολόγιά της στις ΗΠΑ, παρά την αβεβαιότητα που υποδαυλίζεται από τις πολιτικές του Τραμπ, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες. Αυτό το συναίσθημα επαναλήφθηκε από την Emirates, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία μεγάλων αποστάσεων στον κόσμο, η οποία δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει βιώσει επιβράδυνση.
Αντίθετα, αερομεταφορείς όπως η Virgin Atlantic Airways Ltd. δήλωσαν ότι παρατήρησαν κάποια πτώση στα δρομολόγια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η American Airlines Group Inc. απέσυρε την Πέμπτη τις προβλέψεις της για τα κέρδη του έτους, λέγοντας ότι η ανησυχία για την οικονομία καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί το έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Al-Meer δήλωσε ότι ακόμη και αν αυξηθεί το κόστος για την Qatar Airways, δεν θα το μετακυλήσει με τη μορφή υψηλότερων τιμών εισιτηρίων στους πελάτες. Ο αερομεταφορέας αντιμετωπίζει ήδη πρόσθετο κόστος λόγω του ποικιλόμορφου στόλου που περιλαμβάνει τόσο αεροσκάφη της Boeing Co. όσο και της Airbus SE, προσθέτοντας πολυπλοκότητα σε τομείς όπως η συντήρηση ή η εκπαίδευση. Ο Al-Meer υπαινίχθηκε μια πιθανή εστίαση μόνο σε αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 για τον στόλο του ενός διαδρόμου, πράγμα που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη Boeing 737 που βρίσκονται σε μίσθωση θα καταργηθούν σταδιακά.
Το Bloomberg ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι η αεροπορική εταιρεία εξέταζε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μια παραγγελία στενών αεροσκαφών της Boeing, την οποία είχε τοποθετήσει σε μια εποχή που είχε εμπλακεί σε μια διαμάχη με την Airbus, η οποία της στέρησε για λίγο τη συμφωνία αγοράς του A320.
Τώρα που η αεροπορική εταιρεία έχει αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε έναν τύπο στενού αεροσκάφους και ο Al-Meer δήλωσε ότι «ξέρετε πού πηγαίνει η στρατηγική μας για τα στενά αεροσκάφη», καθώς επισήμανε την υπάρχουσα παραγγελία σχεδόν 60 αεροσκαφών A321neo από την Airbus.
Ο αερομεταφορέας επεξεργάζεται επίσης μια μεγάλη αγορά ευρείας ατράκτου, την οποία σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η συμφωνία θα εδραιώσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή ως σημαντική πηγή εργασιών για τους δύο κατασκευαστές αεροπλάνων, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν και ανανεώνουν τους στόλους τους και τοποθεσίες όπως η Σαουδική Αραβία δαπανούν δισεκατομμύρια για να μετατραπούν σε τουριστικούς προορισμούς.
Η Qatar Airways είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην περιοχή μετά την Emirates και η εταιρεία έχει δημιουργήσει το στόλο της για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με βάση τα μοντέλα Boeing 777 και 787, καθώς και τα αεροσκάφη Airbus A350 και τα παλαιότερα A330. Η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης παραγγείλει το νέο μοντέλο 777X της Boeing, αν και το αεροσκάφος αυτό έχει καθυστερήσει πολύ και δεν θα τεθεί σε υπηρεσία με το Κατάρ πριν από το επόμενο έτος.
Δεδομένης της καθυστέρησης, το Κατάρ σχεδιάζει να τοποθετήσει την αναβαθμισμένη σουίτα επιχειρηματικής θέσης Q-Suite στα αεροσκάφη A350 αντί να περιμένει την άφιξη των αεροσκαφών Boeing, δήλωσε ο Al-Meer. Πρόκειται για μια στρατηγική που εφαρμόζουν και άλλοι αερομεταφορείς που έχουν αναβαθμίσει τις καμπίνες των υφιστάμενων αεροσκαφών για να καλύψουν την αναμονή για τα νέα αεροπλάνα.