«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από την απέλπιδα προσπάθεια που κάνει ο Πούτιν να εκβιάσει την ΕΕ ζητώντας πληρωμή του αερίου σε ρούβλια» μας εξηγούσε κορυφαία πηγή από το χώρο του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ που έχει υπογράψει τη σύμβαση με τη Gazprom για το αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, έχει προνοήσει να γίνεται η πληρωμή σε ευρώ.

«Η σαφής και ξεκάθαρη ρήτρα είναι πρόνοια της διμερούς σύμβασης ΔΕΠΑ – Gazprom και οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής απαιτεί τη γραπτή συναίνεση και των δύο πλευρών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μονομερώς» προσθέτει η ίδια πηγή.

Συνεπώς εάν η Gazprom επιθυμεί να πληρώνεται σε ρούβλια αντί σε ευρώ, τότε θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ, υποβάλλοντας επίσημα προς την ελληνική εταιρεία το σχετικό αίτημα.

«Εννοείται πως εάν η ρωσική πλευρά ανοίξει ζήτημα σύμβασης, τότε ανοίγουν όλα τα εδάφια της σύμβασης για επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή η ΔΕΠΑ μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα εκείνη κρίνει ως θεμιτό, προκειμένου να αποδεχθεί την αποπληρωμή της σύμβασης σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ, κάτι που δεν θα συμφέρει καθόλου τη ρωσική πλευρά» λέει η ίδια πηγή που είναι βαθύς γνώστης της σύμβασης.

Ε.Ε.: Οι επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το SWIFT- Εξαιρέθηκαν η Sberbank και η Gazprombank!

Το πραξικόπημα

Τι θα γίνει όμως εάν ένα …ωραίο πρωί η Gazprom στείλει ένα γράμμα στη ΔΕΠΑ και λέει : «από τον άλλο μήνα, ή με πληρώνετε σε ρούβλια ή σας κόβω το αέριο;».

Η πραξικοπηματική αυτή κίνηση θα έχει καθαρά πολιτικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα άρα θα αντιμετωπιστεί σε υψηλό επίπεδο από την κυβέρνηση και την ΕΕ (αν και η Ενωση έχει αποδειχθεί πλέον διχασμένη και αναποτελεσματική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα).

«Σε αυτή την αποφευκτέα περίπτωση, εμείς έχουμε απάντηση υποχρεωτικά με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, όπου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε εξασφαλίζοντας την πλήρη αποζημίωσή μας για την όποια ζημιά που θα πάθουμε και κυρίως για το κόστος αντικατάστασης» μας λέει το ανώτατο στέλεχος στο τομέα της ενέργειας.

Έμπειρος έλληνας αξιωματούχος των Βρυξελλών παρατηρεί: «Ότι και να γίνει με τις κυρώσεις που υφίσταται η Ρωσία εξαιτίας της εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια και συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Μόσχα, που δύσκολα μπορούν να παρακαμφθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα στεφθεί από αποτυχία η προσπάθεια να επιβληθεί η υποχρεωτική αποπληρωμή των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας σε ρούβλια, καθώς αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν στις συμβάσεις όχι μόνο με τη ΔΕΠΑ αλλά και με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν αέριο από τη Gazprom, άρα θα αποβεί άνθρακες ή μάλλον …αέρια ο θησαυρός του Πούτιν».

Αυτά βεβαίως λέει η λογική, αλλά όπως έγραφε πριν 2 αιώνες ο Φον Κλαούζεβιτς «η λογική εξαφανίζεται μόλις ακουστεί η πρώτη …τουφεκιά!». Στην περίπτωσή μας έχει ήδη ακουστεί από τις 23 Φεβρουαρίου…