Το βιομηχανικό συνδικάτο στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία βρίσκεται σε καθημερινές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία και να αποφύγει μια απεργία.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν απότομα υψηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αυστραλίας προχώρησαν σε απεργία, προκαλώντας φόβους ότι μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να συμπιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η βιομηχανική δράση στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία ακολουθεί καθημερινές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν τελικά να επιλύσουν μια μακροχρόνια διαφωνία σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια της εργασίας.

Προς το παρόν, δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron και τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι στάσεις εργασίας έως και 11 ωρών έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως την Πέμπτη, οπότε η δράση είναι έτοιμη να φτάσει σε μια συνολική απεργία δύο εβδομάδων.

Η τιμή του ΣΜΕ φυσικού αερίου πρώτου μήνα στον κόμβο της Ολλανδικής Title Transfer Facility (TTF), ένα ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου, τελευταία διαπραγματεύθηκε περίπου 10% υψηλότερα στα 36 ευρώ (38,5) ανά μεγαβατώρα.

Η Chevron Australia πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα αναζήτησαν όρους που πιστεύει ότι είναι «πάνω και πέρα» ισοδύναμοι με άλλους στον κλάδο, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί

Οι φόβοι για απεργία στην Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ώθησαν πρόσφατα τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη — και οι αναλυτές αναμένουν ότι η βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς θα συνεχιστεί.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε περίπου 43 ευρώ τον περασμένο μήνα, αλλά είχαν αντισταθμίσει τα κέρδη καθώς οι δύο πλευρές επιδίωκαν μια φιλική λύση.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο TTF παραμένει πολύ κάτω από την εκπληκτική άνοδο του περασμένου καλοκαιριού σε περισσότερα από 300 ευρώ (321 $).

Διαβάστε ακόμη: