Οι εργαζόμενοι σε δύο εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron Corp. στην Αυστραλία καταψήφισαν την πρόταση της εταιρείας για το πακέτο αμοιβών, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο, ανοίγοντας τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών στην αντιπαράθεση που απειλεί την παγκόσμια προσφορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σχεδόν όλοι οι 461 εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone απέρριψαν τη λεγόμενη “εταιρική συμφωνία”, αφού μια παρόμοια πρόταση απορρίφθηκε στην πλατφόρμα Wheatstone τον περασμένο μήνα, ανέφερε η Offshore Alliance στο Facebook.

Τα συνδικάτα είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με τη Chevron μέχρι μετά την ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, εμποδίζοντας ένα ψήφισμα πριν από πιθανή απεργία την επόμενη εβδομάδα. Ένας εκπρόσωπος της Chevron επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι καταψήφισαν τις προτεινόμενες συμφωνίες και είπε ότι ήταν «μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ένα σημαντικό βήμα που επέτρεψε στους εργαζόμενους να μοιραστούν τις απόψεις τους».

Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση και η εταιρεία πετρελαίου έχει υποβάλει αίτηση στην αρμόδια επιτροπή για να ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση της διαφοράς, ανέφερε η ΟΑ μέσω email. Η απειλή της δράσης των εργαζομένων στη Δυτική Αυστραλία έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου που εξακολουθούν να είναι νευρικές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι που είδε την προσφορά να περιορίζεται και οι τιμές εκτινάσσονται σε πρωτοφανή ύψη.

Οι δύο εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η Chevron αποτελούσαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι. Τα συνδικάτα έβγαλαν τη Δευτέρα προειδοποίηση επτά εργάσιμων ημερών για βιομηχανική δράση στις εγκαταστάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν στις 6 το πρωί τοπική ώρα στις 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΟΑ.

Διαβάστε ακόμη: