Από αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, περισυνελέγησαν συνολικά 28 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, 5.3 τόνοι αποβλήτων ξυλείας και 74 τόνοι πάσης φύσεως υλικών που επέπλεαν στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο πλαίσιο του προγράμματος καθαρισμού που χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για μία από τις δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Κεντρική Μακεδονία, την μοναδική που αφορά τον Θερμαϊκό Κόλπο και η οποία δρομολογήθηκε μέσα στο περασμένο έτος, σε συνεργασία του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.
Ο πρώτος απολογισμός της δράσης βρίσκει σήμερα τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθαρό τουλάχιστον στην επιφάνειά του, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να εμφανισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλο τον Όρμο της Θεσσαλονίκης, το αποκρουστικό φαινόμενο του ευτροφισμού (φυτοπλαγκτόν).
«Σκούπα» σε τουλάχιστον 105 τόνους με πλαστικά μπουκάλια
Μέσα σε πέντε μήνες, περισσότεροι από 105 τόνοι με πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και πλαστικών, βαρέλια και μπιτόνια, σάπια φύκια και καλάμια, πλαστικές σακούλες, κομμάτια ρούχων και συσκευασιών, τενεκεδάκια τροφών και ποτών αντί να… ταξιδέψουν προς το νότο ή τις ακτές της Πιερίας και της Χαλκιδικής, σαρώθηκαν από τις γιγάντιες απόχες του απορρυπαντικού σκάφους «Αλκίππη» και των πλωτών συνεργείων καθαρισμού ιδιωτικής εταιρείας, διαχωρίσθηκαν σε κάδους κοντέηνερ και το 1/3 εξ αυτών κατέληξαν στην ανακύκλωση (παρελήφθησαν από εταιρίες ανακύκλωσης), ενώ, τα υπόλοιπα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Αν και επιστημονικά δεν έχει αξιολογηθεί κατά πόσον η απομάκρυνση των επιφανειακών απορριμμάτων συμβάλλει στην καταπολέμηση εμφάνισης του φυτοπλαγκτόν, η διαπίστωση ειδικών και μη, είναι κοινή. Οι εργασίες προστασίας και καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από τους εργαζόμενους, από πλωτά και χερσαία μέσα, συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση και περιορισμό φαινομένων επιφανειακής ρύπανσης, προστατεύοντας έτσι την αισθητική εικόνα και αξία της παραλιακής ζώνης της πόλης και των παράκτιων περιοχών του κόλπου.
Η εικόνα ενός καθαρού –από επιπλέοντα αντικείμενα– Θερμαϊκού, αναδεικνύει το έργο «Περισυλλογή επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων καθώς και αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες ουσίες και από διάφορα φυσικοχημικά φαινόμενα του Θερμαϊκού Κόλπου» ως το… αποδοτικότερο έργο, με το χαμηλότερο κόστος.
Διαβάστε ακόμη: