Στα 4,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για την εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με το masterplan που έχει συντάξει η ολλανδική εταιρεία HVA.  Το σχέδιο των περίπου 400 σελίδων ετέθη χθες σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες, ήτοι έως και  τις 29 Μαρτίου, με τα έξι τεύχη του να είναι αναρτημένα όλα στα αγγλικά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του, το masterplan έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει τις αλληλένδετες προκλήσεις αφενός  των κινδύνων πλημμύρας και αφετέρου της ξηρασίας, εξετάζοντας βασικές πτυχές που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη ανοικοδόμησή (Build Back Better) της Θεσσαλίας.

Δείτε εδώ το masterplan

Το σχέδιο

Το σχέδιο χωρίζεται σε έξι τεύχη και περιγράφει τα μέτρα που απαιτούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, την ετοιμότητα για πλημμύρες και τη μεταρρύθμιση του γεωργικού της κλάδου.

Εστιάζει τόσο στα άμεσα και αναγκαία μέτρα  που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της Θεσσαλίας από μελλοντικές πλημμύρες και στην αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης νερού, όσο και τις αναγκαίες μακροπρόθεσμες λύσεις για έργα υποδομής, για αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές αλλά και για το πως να επιτευχθούν αλλαγές στην ψυχοκοινωνική νοοτροπία των Θεσσαλών αγροτών.

Φράγματα κι εκτροπή Αχελώου

Μεταξύ άλλων προτείνει την εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων διαχείρισης πλημμυρών σε αυτές τις περιοχές ώστε να προστατευτούν οι καλλιεργήσιμες και κατοικημένες εκτάσεις. Με την κατασκευή περίπου 100 με 250 φραγμάτων ανάσχεσης (check dams) στις μικρότερες κοιλάδες, χαράδρες και ρέματα, σε συνδυασμό με λύσεις που βασίζονται στη φύση (nature based solutions), η μεγάλη ροή υδάτων από τις ορεινές περιοχές εκτιμάται ότι θα μειωθεί.

Η λειτουργία των υφισταμένων και μελλοντικών μεγάλων φραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ρυθμιστεί με ακρίβεια στις απαιτήσεις διαχείρισης των πλημμυρών. Ως προς την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων υδάτων για άρδευση και του κινδύνου ερημοποίησης ως μοναδική βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση οι Ολλανδοί της HVA θεωρούν τη μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά νερού κατά τουλάχιστον άλλα 300 εκατομμύρια m3 ετησίως

Διαβάστε ακόμη: