Το φαράγγι του Μπουζουνίκου στα Άγραφα της Ευρυτανίας αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για μια εξόρμηση στη φύση.
Εκεί, μπορεί κανείς να απολαύσει, πέραν από την ανόθευτη φυσική ομορφιά και μια από τις καλύτερες πίστες αναρρίχησης.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ο Θωμάς Νταβαρίνος από τα Τοπόλιανα, δεινός αναρριχητής και ορειβάτης με εμπειρίες αναβάσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ιδιαίτερα ψηλά και δύσκολα βουνά σε διάφορες χώρες, με μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμά του.
Άρχισε να ασχολείται με τη διάνοιξη μονοπατιών στην περιοχή, ενώ ίδρυσε τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων. Με την εμπειρία του είδε σαν πρόκληση τη δημιουργία αναρριχητικού πεδίου στο φαράγγι Μπουζουνίκου και στην προέκταση του μονοπατιού που συνεχίζει δίπλα στον Γρανιτσιώτη και συναντά τον Αχελώο με πορεία προς τον βορρά και παραποτάμια φτάνει ως το κάστρο των Τοπολιάνων.
Δαπανήθηκαν πάρα πολλές ημέρες εργασίας, για να αλλάξουν την όψη κάθε βράχου ξεχωριστά. Αφαιρέθηκαν σαθρά υλικά, πέτρες, φυτά, δέντρα.
Πλέον, έχει διαμορφωθεί ένα αναρριχητικό πεδίο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού σε ένα φαράγγι μήκους περίπου 630 μέτρων υπάρχουν δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές, διαφόρων επιπέδων δυσκολίας που απευθύνονται στον αρχάριο έως και στον πλέον έμπειρο αναρριχητή.

«Είναι έτοιμες πάνω από εκατό διαδρομές. Αναρριχητικές διαδρομές κάθε επιπέδου. Μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος αναρρίχηση με ασφάλεια. Βέβαια θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να τελειώσει. Έχουμε και άλλα να κάνουμε, αλλά τα σημαντικότερα τα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής με τη βοήθεια του Δήμου Αγράφων, που μας βοήθησε με τον καθαρισμό και να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του φαραγγιού. Μπορεί να κάνει αναρρίχηση ένας αρχάριος. Έχουμε βάλει από 6 χρόνων παιδάκι να κάνει, μέχρι άνθρωπο 70 χρόνων.” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θωμάς Νταβαρίνος.

“Το φαράγγι του Μπουζουνίκου, δίπλα στην κοιλάδα του Αχελώου, είναι ένα φαράγγι μοναδικό,το οποίο χάρη στον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων έχει αξιοποιηθεί και σε λίγο καιρό θα είμαστε πανέτοιμοι. Πιστεύω συνδυαστικά με τον Αχελώο και με άλλες δράσεις στην περιοχή, θα μπορέσει να δώσει μια ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά, ήταν δύσκολη, αλλά τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Μπορεί εδώ, ο κάθε επισκέπτης να δει τη μαγεία και την ομορφιά, να αθληθεί, να κάνει μπάνιο στον Αχελώο και οτιδήποτε άλλο.» ανέφερε σε δήλωσή του στο πρακτορείο, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.
Πλεονέκτημα του πεδίου, είναι η εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι, αφού ένας λιθόστρωτος δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού, καθιστώντας πολύ εύκολη τη μεταφορά των προσωπικών και αναρριχητικών υλικών κάθε επισκέπτη.