«Αυτή τη στιγμή, απαιτείται στήριξη της εθνικής προσπάθειας για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και την ανάκτηση του χαμένου εδάφους», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Και προσέθεσε πως «η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει το σχεδιασμό της για το ασφαλές άνοιγμα στην Υγειονομική Επιτροπή και προχωρά σύμφωνα με τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων».

Τόνισε ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας «υπάρχουν και ισχύουν, στη βάση όσων εφαρμόστηκαν πέρυσι, καθώς αποδείχθηκαν άκρως επιτυχημένα και αποτελεσματικά», ενώ οι ρυθμίσεις είναι κοινοποιημένες στην αγορά.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε μια καθαρή εικόνα στο εξωτερικό, κάτι που επιτυγχάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες τις οποίες συνάπτουμε», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκάθαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει για τις 14 Μαΐου».

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «πέρυσι, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη» και απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση, τη στιγμή που τον Αύγουστο είχαμε 180 κρούσματα σε 3 εκατ. τουρίστες. Το δεύτερο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώβριο, όχι τον Αύγουστο του 2020. Επίσης, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ, καταφέραμε τελικά να έχουμε έσοδα 35% περισσότερα, φτάνοντας στα 4,3 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα επιμέρους σημεία έθεσε με την επίκαιρη ερώτησή του το ΚΙΝΑλ:

Για τα self tests: «Η χώρα μας πρωτοπορεί και στον τομέα των self tests, τα οποία αποτελούν ένα βασικό εργαλείο θωράκισης της άμυνάς μας απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα παρέχει δωρεάν».

– Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερσαίων συνόρων: «Υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και πρωτόκολλα λειτουργίας, παράλληλα με το αποτελεσματικό σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγόριθμο «EVA». Πρόκειται για μια δυναμική και απαραίτητη διαδικασία. Ανοίγουμε τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα και στο Νυμφαίο διότι έχουμε σχέδιο, το οποίο και υλοποιείται. Φέτος ανοίγουμε όλους τους διασυνοριακούς σταθμούς, σταδιακά, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο, την ώρα που το σχέδιο αυτό ήδη υλοποιείται».

Προσέθεσε, επίσης, ότι από τις 19 Απριλίου οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ μπορούν να μας επισκέπτονται, χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και να υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν COVID-Free νησιά: «Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος υλοποιείται από το στρατό, για επιχειρησιακούς λόγους και μόνον, εμβολιάστηκαν κάποια κυρίως ακριτικά νησιά».

Ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται και από τις εταιρείες παραγωγής και από τις συμφωνίες της ΕΕ».

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, δεσμεύτηκε ότι «θα έχουν προτεραιότητα όσον αφορά στον εμβολιασμό, ώστε να υποστηρίξουμε το προϊόν μας  και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μεταφράζεται σε τείχος εμπιστοσύνης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.