Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για την πλήρη θωράκιση των εμβολιασθέντων. 

«Οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» σημείωσε τονίζοντας την αναγκαιότητα της δεύτερης δόσης καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης υπάρχει «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό.

«Οι περισσότερες «αστοχίες» είναι ακριβώς τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό» δήλωσε η πρόεδρος και συμπλήρωσε πως «ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό».

Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο φάσεις με την 1η δόση να εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% την 15η ημέρα.

«Ο εμβολιασμός δεν τελειώνει με την πρώτη δόση και είναι απαραίτητο η 2η δόση να γίνει χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις. Με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%».

Στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Μαρούσι οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στις 12 Ιανουαρίου.

Με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση στους ηλικιωμένους, πολλές φορές καλύτερη και από νεωτέρων ατόμων.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο χορήγησης της 2ης δόσης η πολιτική της Ελλάδας είναι σύμφωνη με εκείνη των κλινικών δοκιμών.

Αναφερόμενη στα περιστατικά μόλυνσης ηλικιωμένων που είχαν λάβει την 1η δόση του εμβολίου πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η δόση θα βοηθήσει να μην παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση.

Η 2η δόση θα χορηγηθεί μετά την ανάρρωσή τους.

Για τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι πρόκειται για αέναο πόλεμο που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές.

Σχετικά με τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά ούτε στη νοτιοαφρικανική φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν διακυβεύται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου,

προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι αργές και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας κλινικός αντίκτυπος.