Στη βραβευμένη με Όσκαρ βιογραφική ταινία του 2009 The Blind Side, ο Michael Oher, ένα μαύρο παιδί από το Τενεσί, υιοθετείται από ένα πλούσιο ζευγάρι λευκών και μεταμορφώνεται σε έναν αθλητή σταρ. Όλα όμως σύμφωνα με τον πραγματικό πρωταγωνιστή ήταν ένα ψέμα.

Σύμφωνα με κατάθεση στο δικαστήριο ο 37χρονος σήμερα Oher ισχυρίζεται ότι δεν υιοθετήθηκε ποτέ και αντ’ αυτού εξαπατήθηκε από τους ανάδοχους γονείς του. Ισχυρίζεται ότι ο Sean και η Leigh Anne Tuohy έβγαλαν εκατομμύρια δολάρια από αυτόν. Οι εκπρόσωποι της οικογένειας και του ιδρύματος Tuohy δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε αίτημα για σχολιασμό.

Αλλά ο Sean Tuohy είπε στην Daily Memphian ότι έχει σοκαριστεί από τους ισχυρισμούς του Oher. Αρνήθηκε ότι έβγαλαν χρήματα από την ταινία και είπε ότι πήραν μόνο ένα μερίδιο των εσόδων από ένα βιβλίο του συγγραφέα Michael Lewis, στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

«Είμαστε συντετριμμένοι», είπε ο Tuohy. «Είναι ενοχλητικό να πιστεύουν κάποιοι ότι βγάλαμε χρήματα από οποιοδήποτε από τα παιδιά μας. Αλλά θα συνεχίσουμε να αγαπάμε τον Michael τώρα, όπως τον αγαπούσαμε στα 16 του χρόνια».

Σύμφωνα με την αναφορά των 26 σελίδων που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο δικαστήριο στην κομητεία Σέλμπι του Τενεσί, η οικογένεια των Tuohys ξεγέλασε τον Oher για να τους ορίσει ως οικονομικούς του διαχειριστές λίγο μετά τα 18 του.

Η υιοθεσία που δεν έγινε ποτέ

Η εποπτεία ορίζεται σε δικαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες διορίζονται ένας γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας για να επιβλέπει τις προσωπικές ή οικονομικές υποθέσεις κάποιου, που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί πλήρως τις δικές του υποθέσεις λόγω ηλικίας ή κάποιας αναπηρίας.

Οι Tuohys ανέλαβαν την πλήρη εποπτεία της «ικανότητας του Oher να διαπραγματεύεται ή να συνάπτει οποιοδήποτε συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι ήταν άνω των 18 ετών και δεν είχε διαγνωσμένες σωματικές ή ψυχολογικές αναπηρίες», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Ο Oher είχε δείξει σπουδαίες αθλητικές δυνατότητες από νεαρή ηλικία. Όμως, έχοντας μεγαλώσει σε ανάδοχη φροντίδα, έμεινε πίσω στο σχολείο, χρειαζόταν υποστήριξη και συχνά έμενε τη νύχτα στα σπίτια των συμμαθητών του.

«Εκεί που άλλοι γονείς των συμμαθητών του Μάικλ έβλεπαν τον Μάικλ απλώς ως ένα καλό παιδί που είχε ανάγκη, οι Tuohys είδαν κάτι άλλο: έναν ευκολόπιστο νεαρό του οποίου το αθλητικό ταλέντο θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Tuohys φέρεται να είπαν στον νεαρό τότε ότι σκόπευαν να τον υιοθετήσουν νόμιμα και, αμέσως μετά τη μετακόμισή του μαζί τους το 2004, τού παρουσίασαν αυτό που πίστευε ότι ήταν έγγραφα υιοθεσίας.

Το ζευγάρι είπε ψέματα όπως, υποστηρίζει η αναφορά.

«Ο Michael Oher ανακάλυψε αυτό το ψέμα προς θλίψη του τον Φεβρουάριο του 2023, όταν έμαθε ότι το έγγραφο διαχείρισης στο οποίο συμφώνησε με βάση ότι κάτι τέτοιο θα τον έκανε μέλος της οικογένειας Tuohy, στην πραγματικότητα δεν του παρείχε καμία οικογενειακή σχέση», αναφέρεται στην αναφορά που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Οι Tuohys κατηγορούνται περαιτέρω ότι χρησιμοποίησαν τη θέση τους για να πλουτίσουν σε βάρος του Oher καθώς εκείνος διέπρεπε σε αθλητικές επιδόσεις. Έγινε δύο φορές πρωταθλητής στο πανεπιστήμιο του Μισισιπή.

Τα κέρδη από την ταινία για την «δήθεν» υιοθεσία του

Όταν η ιστορία της ζωής του έγινε βιβλίο το 2006 και ταινία το 2009, οι επόπτες του φέρεται να διαπραγματεύτηκαν ένα συμβόλαιο που μοίραζε τα κέρδη και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και των δύο παιδιών τους, ενώ δεν άφησαν τίποτα στον Oher για μια προσοδοφόρα ιστορία «που δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν».

Το The Blind Side συγκέντρωσε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office.

Σύμφωνα με την κατάθεση του δικαστηρίου, οι Tuohys διαπραγματεύτηκαν ένα συμβόλαιο 225.000 δολαρίων επιπλέον του 2,5% των καθαρών εσόδων της ταινίας για τους ίδιους και τα βιολογικά τους παιδιά, ενώ ο Oher «δεν πήρε τίποτα».

Ο Oher ζητά από το δικαστήριο να τερματίσει την εποπτεία αυτή, να απαγορεύσει στους Tuohys να συνεχίσουν να επωφελούνται από το όνομα του Oher και να καθορίσει τα οικονομικά για το τι του οφείλουν.

Η μήνυση κατηγορεί τους Tuohys για «κατάφωρη και φρικιαστική» παραβίαση του καθήκοντος του καταπιστεύματος.

Το The Blind Side προβλήθηκε με το ξεκίνημα του Oher στο National Football League, όπου έπαιξε οκτώ σεζόν, με τον ίδιο να έχει τον σημαντικό ρόλο στους Baltimore Ravens.

Η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στη Σάντρα Μπούλοκ, στον ρόλο της Leigh Anne Tuohy, το μοναδικό της Όσκαρ.

Ο Oher έχει από καιρό δυσανασχετεί με το πώς η ταινία τον παρουσίαζε στον τρόπο που αντιλαμβανόταν τα πράγματα, κάτι που ένιωθε ότι είχε επηρεάσει την καριέρα του.

Διαβάστε ακόμη: