«Now and Then», το πολυαναμενόμενο «τελικό» τραγούδι των Beatles με την συμμετοχή και των τεσσάρων Σκαθαριών, πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα χάρη στην ίδια τεχνολογία AI που χρησιμοποιήθηκε στο ντοκιμαντέρ του Peter Jackson, «Get Back».

«Είναι μια γνήσια ηχογράφηση των Beatles και όλοι παίζουμε σε αυτή. Είναι αρκετά συγκινητικό», είπε ο Paul McCartney σύμφωνα με την βρετανική Guardian. «Το να δουλεύω ακόμα πάνω στη μουσική των Beatles και να κυκλοφορώ ένα νέο τραγούδι που δεν έχει ακούσει το κοινό, νομίζω ότι είναι κάτι συναρπαστικό», συμπλήρωσε.

Η Yoko Ono έδωσε το demo στον Paul McCartney σε μια κασέτα

Το «Now and Then» γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον John Lennon στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Το 1994, η χήρα του Lennon, Yoko Ono, έδωσε το demo στον Paul McCartney σε μια κασέτα που περιλάμβανε επίσης τα demos του Lennon για το «Free As a Bird» και το «Real Love».

\Ενώ τα δύο τραγούδια ολοκληρώθηκαν από τους McCartney, Ringo Starr και George Harrison και κυκλοφόρησαν ως singles, η τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεψε στα φωνητικά και το πιάνο του Lennon στο «Now and Then» να διαχωριστούν με αποτέλεσμα το κομμάτι να μείνει στο ράφι.

Με την χρήση ΑΙ απομονώθηκε η φωνή του Lenon

Μετά από 25 χρόνια, ο Jackson χρησιμοποίησε τεχνολογία AI για να διαχωρίσει τον αρχικό ήχο από τα πλάνα του Michael Lindsay-Hogg του 1970 με τους Beatles να ηχογραφούν το τελευταίο τους άλμπουμ, «Let It Be», για να απομονώσει όργανα, φωνητικά και συνομιλίες και χρησιμοποίησε τον ήχο και τις εικόνες στο ντοκιμαντέρ «Get Back».

Στη συνέχεια, η ίδια τεχνολογία ενέπνευσε τα δύο επιζώντα μέλη του συγκροτήματος να δουλέψουν στο «Now and Then» του Lennon.  «Ήταν όσο πιο κοντά μπορούσαμε να τον έχουμε στο δωμάτιο, οπότε ήταν πολύ συναισθηματικό για όλους μας. Νοιώθαμε σαν να ήταν ο John εκεί», είπε ο Ringo Starr.

Ο McCartney και ο Starr έχουν ηχογραφήσει νέα μέρη για το τραγούδι, το οποίο περιλαμβάνει κιθάρες που ηχογραφήθηκαν από τον Harrison το 1995 και έγχορδα που γράφτηκαν από τους McCartney, Giles Martin και Ben Foster. Τα δεύτερα φωνητικά από τις original ηχογραφήσεις των «Here, There and Everywhere», «Eleanor Rigby» και «Why» έχουν προστεθεί στο νέο τραγούδι. Ο Jeff Lynne συνέβαλε επίσης στην παραγωγή.

Ο McCartney διευκρίνισε ότι τίποτα δεν είχε δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά

Τον Ιούνιο, ο McCartney είχε πει στο BBC Radio 4 ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε χρησιμοποιηθεί για να «αποσπάσει» τη φωνή του Lenon από μια ηχογράφηση κασέτας. «Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του John και να την καθαρίσουμε μέσω της AI», είχε δηλώσει. «Στην συνέχεια, μπορέσαμε να ηχογραφήσουμε το κομμάτι, όπως θα κάναμε συνήθως».

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει ανησυχία ότι η ΑΙ χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει με τεχνητό τρόπο την φωνή του Lennon. Ο McCartney, ωστόσο διευκρίνισε ότι τίποτα δεν είχε δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. «Είναι όλα αληθινά και όλοι παίζουμε στο κομμάτι. Καθαρίσαμε κάποιες παλιές ηχογραφήσεις – μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε να το αγαπήσετε όσο κι εμείς», ξεκαθάρισε.

Το «νέο» τραγούδι θα παρουσιαστεί σε ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 13 λεπτών σχετικά με τη δημιουργία του που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και θα αποκαλυφθεί πλήρως στις 2 Νοεμβρίου. Στις 3 Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει ως διπλό single μαζί με το «Love Me Do» του 1962.

Διαβάστε ακόμη: