«Tο σύστημα υγείας της χώρας μας, εξήλθε από μία δεκαετή περίοδο υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Στόχος μας, είναι να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για αυτό, χρειάζονται περισσότεροι αλλά και πιο στοχευμένοι πόροι», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς από 26 – 29 Απριλίου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, κ. Πλεύρης μίλησε για την ενίσχυση των νοσοκομείων, μία ανάγκη που ενισχύθηκε από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ήδη, έχουν γίνει οι διαγωνισμοί και σύντομα, θα υπάρξει ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα». Στον τομέα της πολιτικής φαρμάκων, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την πικρία των πολυεθνικών –κυρίως– φαρμακοβιομηχανιών από την απόφαση για «σπάσιμο» του προϋπολογισμού σε φθηνά και ακριβά φάρμακα, απόρροια της πολιτικής clawback.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα ελληνικά εργοστάσια φαρμάκων στηρίχθηκαν πολύ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να υπάρχει επάρκεια θεραπειών και φαρμάκων και να μην έχουμε θεραπείες να «φεύγουν» από τη χώρα. «Στην Ελλάδα έχουμε υπερκατανάλωση καινοτομίας και μία τάση σε νέες θεραπείες», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί βάση στα διαρθρωτικά μέτρα, πρέπει να ελεγχθεί η κατανάλωση και φαρμάκων και βιταμινών, αλλά και η χρήση καινοτόμων φαρμάκων. Θεωρώ ότι η πολιτική συναίνεση στον κλάδο της υγείας είναι ευκολότερη», συμπλήρωσε, ενώ, υποστήριξε ότι θεωρεί πως έχουν μπει στέρεες βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση διαρθρωτικών μέτρων, στο μέλλον.

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση θεραπειών ογκολογικών ασθενών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «το πρόβλημα δημιουργείται και από τις ελλείψεις στην πρωτοβάθμια υγεία, αλλά και από την περίοδο της πανδημίας». Αναφερόμενος στη μετατροπή κρατικών νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με μέτοχο το κράτος, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε πως «θα διευκολύνει πολλές διαδικασίες, ώστε να λειτουργούν σαν κανονικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας καθυστερήσεις που προκύπτουν από το ισχύον καθεστώς».

Διαβάστε ακόμη: