Α’ Βραβείο στον 9ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη 

Στην τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου της Ε.Σ.Ε., ο Δραμινός Θανάσης Λατσίνογλου ήταν η αποκάλυψη. Πολιτικός μηχανικός, με έντονη κοινωνική δράση και όραμα για την πόλη και τον τόπο του και ιδιαίτερη ευαισθησία στο σεβασμό του ανθρώπου στην εργασία, γράφει το πρώτο του σενάριο και κερδίζει το πρώτο βραβείο! 

Θέμα, η σεξουαλική παρενόχληση, η εργασιακή εκμετάλλευση, η συναίνεση στο σεξ στο χώρο εργασίας και η εμπλοκή του χρήματος σε όλο αυτό. Σενάριο έξυπνο, με ενδιαφέρουσα πλοκή και εύστοχο χειρισμό δεν μπορούσε στην εποχή του #metoo παρά να κερδίσει επάξια το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό. 

Δύο φίλες ζουν στην ανασφάλεια και υφίστανται εργασιακή εκμετάλλευση. Η μία, περισσότερο τολμηρή, επιλέγει την εργασία στο σεξ. Η δεύτερη είναι επιφυλακτική. Το σενάριο αυτό ασχολείται με ένα ζήτημα που δεν αγγίζεται ούτε εύκολα ούτε ανώδυνα. 

Τόσο το εξαιρετικό σενάριο, όσο και το success story του κυρίου Λατσίνογλου, μας κέντρισε την προσοχή και θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του. 

-Θανάση, είστε πολιτικός μηχανικός. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή σεναρίου;  

-Ήταν μια σειρά από συγκυρίες. Ξεκίνησε από μια συζήτηση με φίλους πάνω στην σεξ-εργασία, η οποία συνεχίστηκε με τη σύζυγό μου. Στην προσπάθειά μου να θέσω μια άλλη διάσταση του ζητήματος, χρησιμοποίησα ως επιχείρημα μια φανταστική ακραία κατάσταση. Την στιγμή εκείνη, η κατάσταση αυτή μου φάνηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Αυτό έμεινε στην άκρη του μυαλού μου μέχρι που έπεσα πάνω σε ένα σεμινάριο συγγραφής σεναρίου, που μου αποκάλυψε τα μυστικά και μου έδειξε τον ιδιαίτερο τρόπο συγγραφής ενός σεναρίου. 

Επιπλέον, έχουμε την τύχη, η πόλη μας η Δράμα να διοργανώνει και να φιλοξενεί το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να γράψω σενάριο, αν δεν υπήρχε το φεστιβάλ να με φέρει πιο κοντά στον κόσμο του κινηματογράφου.  

Τι πραγματεύεται το σενάριο σας; 

-Κεντρικό σημείο του σεναρίου είναι η έννοια της συναίνεσης στο σεξ, η διαμεσολάβηση του χρήματος, κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σεξ-εργασίας αλλά και οι διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων πάνω στην σεξ-εργασία. Βέβαια, σε ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως η εργασία στο σεξ, μόνο μερικές διαστάσεις και μόνο ορισμένες παράμετροι του ζητήματος μπορούν να εξεταστούν. 

Η απόσταση που μας χωρίζει από την σεξ-εργασία, τα βιώματά μας, οι ακραίες καταστάσεις, οι σκέψεις που κάνουμε, μας δείχνουν ότι οι απαντήσεις δεν είναι απλές, ούτε μοναδικές, ούτε απόλυτες. 

Ήταν χαρακτηριστικό, ότι ξεκίνησα έχοντας μια συγκεκριμένη και σαφή άποψη, αλλά κατά τη διαδικασία συγγραφής του σεναρίου, η άποψη αυτή άλλαξε, και μαζί της η εξέλιξη της ιστορίας του συγκεκριμένου σεναρίου.  

 

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο ArtViews.gr