«Εξαιρετικά υπερήφανος» για την Novo Nordisk δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η γιγάντωση της εταιρείας του Ozempic θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί «βαρίδι» για την οικονομία της χώρας, όπως συνέβη με τη Φινλανδία και τη Nokia τη δεκαετία του 2000.
Με κεφαλαιοποίηση 570 δισ. δολαρίων, η Novo Nordisk έχει ξεπεράσει το ύψος του ετήσιου ΑΕΠ της Δανίας. Ωστόσο, η Frederiksen δεν θεωρεί ότι το μέγεθος της εταιρείας αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα της.
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη που έχουμε μεγάλες, παγκόσμιες πλέον, εταιρείες οι οποίες ξεκινούν από τη Δανία. Δεν βλέπω πολλούς κινδύνους εξαιτίας του μεγέθους κάποιων εκ των εταιρειών, γιατί έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομία και σε άλλους κλάδους», είπε μιλώντας στο Bloomberg. «Αλλά πρέπει, φυσικά, να το παρακολουθούμε».
Η αλματώδης ζήτηση για τα φάρμακα της Novo Nordisk κατά του διαβήτη και για την απώλεια βάρους της έδωσαν τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στην Ευρώπη, καθώς η φαρμακευτική κατάφερε να ξεπεράσει και τον γίγαντα της πολυτέλειας, LVMH.
Η εταιρεία βοήθησε να αυξηθεί το ΑΕΠ της Δανίας το 2023 και αναμένεται να το κάνει και φέτος, την ώρα που η Danske Bank προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2024 στη χώρα, κυρίως λόγω της Novo Nordisk.
Το 2023, το ΑΕΠ της Δανίας αυξήθηκε κατά 1,8%, με τον φαρμακευτικό κλάδο να σηκώνει το βάρος της ανάπτυξης. Χωρίς τις φαρμακευτικές εταιρείες, το ΑΕΠ της Δανίας θα είχε μειωθεί κατά 0,1%, σημειώνει το Quartz.
Η Novo Nordisk ηγείται της ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι οι πωλήσεις της θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η Morgan Stanley υπολογίζει ότι η παγκόσμια αγορά για τα φάρμακα GLP-1, όπως είναι το Ozempic της Novo Nordisk, θα φτάσει στα 105 δισ. δολάρια έως το 2030.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι οι πωλήσεις της για το 2023 σημείωσαν αύξηση 31% στα 232,3 δισ. νορβηγικές κορώνες (33,8 δισ. δολάρια), ενώ περιμένει αύξηση 22-28% για το 2024.
Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει την εξάρτηση που ανέπτυξε στο παρελθόν η Φινλανδία από τη Nokia, την εταιρεία που κάποτε κυριαρχούσε στις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Finnish Economic Research Institute, η Nokia ευθυνόταν για το 25% της αύξησης του ΑΕΠ της Φινλανδίας από το 1998 έως το 2007.
Αλλά όταν ο ανταγωνισμός από την Apple, την Google και την Samsung στην αγορά των smartphones έφερε την απότομη πτώση της Nokia στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Φινλανδία αντιμετώπισε σημαντικές οικονομικές προκλήσεις. Σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η χώρα αντιμετώπισε ένα κύμα απώλειας θέσεων εργασίας και οικονομικές δυσκολίες οι οποίες κράτησαν πάνω από μία δεκαετία.
Όμως η Δανή πρωθυπουργός πιστεύει ότι η διαφοροποίηση της οικονομίας θα προστατεύσει τη χώρα της από μία παρόμοια τύχη. «Ένα καλό πράγμα είναι ότι το χαρτοφυλάκιο των εξαγωγών μας εκτείνεται σε διάφορους τομείς, οι οποίοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στους επιχειρηματικούς κύκλους, από ό,τι άλλες δραστηριότητες», είπε η Frederiksen.
Στη Δανία εδρεύουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι Carlsberg, AP Moller-Maersk, Vestas Wind Systems και Lego.