Αυτό που μέχρι πρότινος ήταν ένα θεωρητικό σενάριο, μπορεί τώρα να το δούμε να συμβαίνει μετά και τις αναφορές του Reuters ότι, σύμφωνα με μια πηγή, η ΕΕ ετοιμάζεται να κηρύξει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αμέσως μετά τον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Γιατί όμως μια ολόκληρη ομάδα κρατών θα πρέπει να περιμένει μέχρι το βράδυ της Κυριακής; Η απάντηση απλή, όπως αναφέρει άρθρο του ZeroHedge. Γιατί οι γραφειοκράτες της Ευρώπης είναι ορθώς τρομοκρατημένοι, ότι η επερχόμενη άνοδος των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα δώσουν ψήφους υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν.
Και γι’ αυτό η Ευρώπη θα περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των εκλογών (όταν υποθετικά πρόεδρος θα είναι ξανά ο Μακρόν), για να ανακοινώσει και επισήμως το εμπάργκο.
Σύμφωνα με την JPMorgan, οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου την εβδομάδα 10 – 16 Απριλίου άγγιξαν τα 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μόνο 330.000 βαρέλια ημερησίως κάτω από τα 7,58 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η JPM υπολογίζει ότι οι εξαγωγές ρωσικού αργού είναι αυξημένες κατά 360.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο σε σχέση με πριν τη ρωσική εισβολή. Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων, όπως τα καύσιμα, η νάφθα και το VGO (υποπροϊόν πετρελαίου) έχουν μειωθεί κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως.
Με αυτά τα δεδομένα, η JPM εκτιμά ότι η παύση της ρωσική παραγωγή θα ισοδυναμεί με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η τρέχουσα πρόβλεψη της JPM είναι ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα μειώσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου κατά 2 με 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως τα τέλη του έτους κι ότι η Ρωσία θα μπορέσει να πουλήσει αλλού μόνο το 1 εκατ. βαρέλια από αυτή την ποσότητα.
Φυσικά, σημειώνει το ZeroHedge, δεν θα αποτελέσουν έκπληξη για κανέναν οι επιθετικές αγορές ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία – που αμφότερες αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ και η Τουρκία έχει αυξήσει τους όγκους στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την COVID-19.
Αυτό μας φέρνει μπροστά στο μεγάλο ερώτημα: εάν η Ευρώπη υλοποιήσει τελικά την προειδοποίησή της για πλήρες εμπάργκοο, τι θα γίνει με την τιμή; Σύμφωνα με την JPMorgan, δεν προμηνύεται τίποτα καλό.
Η αμερικανική τράπεζα έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια που η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, από το πιο επιθετικό που θα είναι το καθολικό εμπάργκο στις εισαγωγές, μέχρι τα πιο συντηρητικά όπως είναι η επιβολή φόρων ή ένα πλαφόν στην τιμή εισαγωγής.
Στην περίπτωση αυτή θα συνεχίσει να δέχεται το ρωσικό πετρέλαιο, κάνοντας παράλληλα μια επίδειξη δύναμης, με την επιβολή πχ.δασμών της τάξης του 90% ή πλαφόν τιμής στα 20 δολ ανά βαρέλι. Σε κάθε σενάριο πάντως, η αγορά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.