Επίσημοι εκπρόσωποι κινούνται προς την κατεύθυνση υιοθέτησης ενός πλάνου, σύμφωνα με το οποίο θα μπλοκάρονται σταδιακά οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη, ώστε τα κράτη να διαχειριστούν το ζήτημα, βρίσκοντας και αξιοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως βασική προμήθεια.

«Η διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 χωρών – μελών πρόκειται να αρχίσει μετά τις 24/04 και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, για να μη δρομολογηθούν εξελίξεις που ενδεχομένως επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Μία αύξηση των τιμών στην ενέργεια, θα ήταν προεκλογικό “δώρο” για τη Μαρίν Λεπέν», εκτιμούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σε ανάλυσή τους.

Στις αρχές Μαρτίου, η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών είχε αναδείξει τις δύο υπάρχουσες τάσεις εντός της επιτροπής στο θέμα των κυρώσεων.

Οι Λετονία, Πολωνία και Λιθουανία είχαν εκφράσει την επιθυμία τους για πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, ωστόσο η πρόταση συνάντησε σθεναρή αντίσταση από αρκετές χώρες, αλλά κυρίως τις Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με ρωσικές εισαγωγές.

Η Ένωση, έχοντας ήδη εγκρίνει πέντε πακέτα –ολοένα και πιο αυστηρών– κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δέχεται πιέσεις προκειμένου να σταματήσει να τη χρηματοδότηση του Κρεμλίνου μέσω των ενεργειακών προμηθειών.