Με ξεχωριστά ποιοτικά στοιχεία, ένα σύγχρονο και «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ακινήτων το 88% του οποίου είναι στην Αθήνα που οι τιμές είναι σταθερά υψηλές, αλλά και σημαντικότατο discount περί το 30% μπαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο η Noval Propertyπου αποτελεί τον βραχίονα στην ακίνητη περιουσία του ομίλου Viohalcoτου μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας.

«Θέλαμε να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους και μετά την εισαγωγή. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην εταιρεία και στο προϊόν αλλά λάβαμε υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς. Η αγορά πιστεύουμε θα δικαιώσει την ποιότητά μας». Αυτά ανέφερε τη Δευτέρα στην παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Καπετανάκοςαπαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε να μπει η Noval με discount 30% στο Χ.Α. Παράλληλα, σε ερώτηση για τους αναδόχους και πως αυτοί δέχτηκαν να… ρίξουν την τιμή, ο ίδιος τόνισε πως «άποψη δεν έχουν μόνο οι ανάδοχοι, αλλά και εμείς».

Οι δημόσιες εγγραφές της εταιρείας ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, ενώ το εύρος τιμής διάθεσης της μετοχής ορίστηκε μεταξύ 2,60 και 2,82 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά την Prodea Investments) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει ένα ευρύτατο, σύνθετο και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά χαρτοφυλάκιο που δεν προσιδιάζει με των υπολοίπων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου. Είναι η μοναδική εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα στην οποία συμμετέχει η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Τα στρεβλά φαινόμενα και η περίπτωση της Dimand

Το ισχυρό discount της Noval Property είναι από μόνο του ξεχωριστό, δεδομένου ότι το Χ.Α. έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις ασυδοσίες των αναδόχων αλλά και των επικεφαλής των νέων εισαγωγών, που – παρά τα τριτοκοσμικά φαινόμενα της δεκαετίας του 2000, όπου οι εταιρείες έμπαιναν σε εντελώς ανεδαφικές τιμές – δυστυχώς, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν τις στρεβλές πρακτικές.

Πιο κλασικό εξ αυτών είναι η περίπτωση της Dimandτης καλής κατά τα άλλα εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, η οποία εισήχθη τον Ιούλιο του 2022 στο Χ.Α. στην τιμή των 15 ευρώ ανά μετοχή, σηκώνοντας από την αγορά 98 εκατ. ευρώ, όμως έκτοτε, πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια, υποχωρεί κατά 40,63% (!!), κλείνοντας σε διαρκή ιστορικά χαμηλά, κατρακυλώντας χθες στα 8,55 ευρώ!

Μια εξέλιξη που κάθε άλλο παρά προάγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια της διοίκησης του Χ.Α. – αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη – για επαναφορά του χρηματιστηρίου στην κεντρική οικονομική σκηνή, ως ισχυρό πόλο αντανάκλασης της πορείας της οικονομίας.

Ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. έχει αποτύχει

Γενικότερα ο θεσμός των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ, έχει αποτύχει έως τώρα στο χρηματιστήριο. Ασήμαντη εμπορευσιμότητα, μηδενικά κέρδη για τους μετόχους, μικράfree float και εικόνα απαξίωσης. 

Την ώρα που οι ΑΕΕΑΠ καρπώνονται τα οφέλη από το ειδικό φορολογικό καθεστώς, όπως είναι η απαλλαγή από το φόρο κεφαλαιακών κερδών, η απαλλαγή από φόρο μερισμάτων και η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά την απόκτηση ακινήτων, κάνουν κατάχρηση του νομικού κενού και όταν εισάγονται στο Χ.Α., μειώνουν περαιτέρω τη διασπορά τους, με αλλεπάλληλες αγορές μετοχών και στην ουσία «απέχουν» από την όλη διαδικασία.

Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Noval Property

Η Noval Property, διαθέτει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 471.000 τ.μ. και συνολικής αξίας 591 εκατ. ευρώ, που εκτείνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς (κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και πάρκα, αστικές αναπλάσεις, logistics, ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες που είναι ο νέος τομέας που ανοίγεται η εταιρεία.

Μέσα σε λίγα χρόνια έχει επιτύχει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, με το σύνολο του ενεργητικού της να ανέρχεται στα 670 εκατ., την εσωτερική λογιστική της αξία στα 427 εκατ. και τα καθαρά κέρδη του 2023 στα 65 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα 164% σε σχέση με το 2022, υποβοηθούμενα από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων ως αποτέλεσμα της αύξησης της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος.

Όπως τόνισε στην προχθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στους δημοσιογράφους ο κ. Καπετανάκος, «το ¼ του χαρτοφυλακίου μας είναι πιστοποιημένο πράσινο, ενώ έχουμε χαμηλό δανεισμό, μόλις στο 27% της αξίας του χαρτοφυλακίου, που είναι ο χαμηλότερος στην Ελλάδα και ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη». Όπως ο ίδιος είπε, τα 2/3 του δανεισμού είναι σε σταθερό επιτόκιο με μέσο κόστος δανεισμού στο 3,9%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2019 που έγινε ΑΕΕΑΠ έως σήμερα, η Noval Property κατάφερε να διπλασιάσει τόσο την αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, όσο και τη λογιστική της αξία.

Δημόσια εγγραφή

Από τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία στοχεύει να σηκώσει 52 εκατ. ευρώ και μαζί με το ταμείο που έχει αξίας 75 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει μια δύναμη πυρός άνω των 125 εκατ. ευρώ. Έχοντας αναπτύξει μερικά από τα πλέον σύγχρονα κτήρια-τοπόσημα της Αττικής, η Noval έχει σε εξέλιξη ένα στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 340 εκατ. ευρώ έως το 2028.

Η εταιρεία θα εκδώσει 17.388.025 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ, η EBRD θα λάβει 1,57 εκατ. μετοχές από μετατροπή ομολογιακού δανείου σε μετοχές, ενώ ο όμιλος Viohalco μετά την εισαγωγή και των νέων μετοχών θα περιορίσει το ποσοστό του στο 61,83% από περίπου 82% που είναι σήμερα.

Μετά την εισαγωγή όπως είπε ο κ. Καπετανάκος η ελεύθερη διασπορά θα είναι στο 15,6%, ενώ συμπλήρωσε πως το 82% του επενδυτικού μας προγράμματος είναι στην ιδιοκτησία μας, δηλαδή ακίνητα του ομίλου Viohalco, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα σε ιδιοκτησίες, «γκρίζες» ζώνες σε επίπεδα νομιμότητας και άλλα τέτοια που κωλυσιεργούν τις επενδύσεις. 

Διαβάστε ακόμη: