«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο “Κένταυρος” θα επικρατήσει», ισχυρίσθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας πως «η εν λόγω παραλλαγή, αν και έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες, έχει κυριαρχήσει μονάχα στην Ινδία».

Ο κ. καθηγητής ανέφερε πως «η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” είναι μία εξέλιξη της “Όμικρον 2” και έχει επικρατήσει κυρίως στην Ινδία. Στις υπόλοιπες χώρες που εμφανίσθηκε, δε φαίνεται να επικρατεί, εκεί δηλαδή όπου κυριαρχεί η “Όμικρον 4 – 5”.

Αντίθετα, στην Ινδία δεν υπήρχε πολύ “Όμικρον 4 – 5”. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, την παρακολουθούμε. Μάλλον, δε θα επικρατήσει σε κάποια από τις χώρες όπου κυριάρχησε η “Όμικρον 4 – 5”», μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με την εικόνα αποκλιμάκωσης που παρουσιάζει η πανδημία, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται όπως και οι εισαγωγές. Πριν από τρεις εβδομάδες, είχαμε περίπου 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία και τώρα μετράμε 270. Ο συντελεστής μετάδοσης βρίσκεται στο 0.91. Πηγαίνουμε στην καθοδική φάση αυτού του “κύματος”».

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, ωστόσο, τον «υψηλό αριθμό θανάτων», προσθέτοντας πως βασικό «εργαλείο» προστασίας αποτελεί η τέταρτη δόση του εμβολίου, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Για το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της πανδημίας εκείνη την περίοδο: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το CDC ανοίγει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο, παρά μόνο στις περιοχές όπου υπάρχει υψηλό φορτίο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εδώ. Αν κάποια περιοχή εμφανίσει πάρα πολλά κρούσματα, χρήσιμο θα ήταν να επανέλθει η μάσκα. Από την άλλη, η καθολική χρήση μάσκας, αν τα επιδημιολογικά μέτρα το επιτρέπουν, δεν τη θεωρώ απαραίτητη».