Ο Θάνος Πλεύρης στάθηκε στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, την επέκταση για τα παιδιά, την πορεία της πανδημίας αλλά και τους ανεμβολιαστούς υγειονομικούς.
Αρχικά, ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια, έναν στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς.
«Στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα, στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών, η συμμετοχή των ιδιωτών “άγγιξε” το 30%, ενώ, υπάρχουν περιθώρια αύξησης της συμμετοχής», ανέφερε σήμερα (25/09), μιλώντας στο MEGA.
«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μάς απέδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας, επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλεύσει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμη και όταν δεν χρειάζεται.
Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν, δε θα πήγαιναν», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, στο οποίο ο πολίτης δε θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε, σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό.
«Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι το πρόγραμμα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023, για τα παιδιά.
«Δεν είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι, όσον αφορά την πανδημία»
Όσον αφορά το «μέτωπο» του κορωνοϊού, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι «οι νοσηλείες εφέτος είναι πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με πέρυσι. Σε αυτό, έπαιξαν ρόλο οι λιγότερο νοσηρές μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τα αντιικά φάρμακα.
Βλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δύο χρόνια τις είχαμε ξεχάσει λόγω της πανδημίας. Θα υπάρξει και επόμενο “κύμα” και αύξηση στις νοσηλείες, όπως γίνεται κάθε χειμώνα, αλλά δε φαίνεται ότι θα είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι», προσέθεσε.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ο κ, Υπουργός σημείωσε ότι «το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να επανεξετάσει το μέτρο στα τέλη του 2022, τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την πορεία της πανδημίας.
Η προσωπική μου θέση, που την εκφράζω και δεν είναι πολιτικά ευχάριστη, άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται και ανήκουν στο ΕΣΥ, δε θα έπρεπε να παραμείνουν», ολοκλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Δημήτρης Κούτρας: Η Ιντρακάτ, οι αποχωρήσεις και ο «μουτζούρης» στο χέρι
- Λιακουνάκος – Farallon – Euromedica – Πειραιώς: Ποιες θα είναι οι συνέπειες της νομικής αντιστροφής της συμφωνίας;
- Μήπως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την Εθνική να μεταμορφωθεί σε νέα Τράπεζα Αττικής;
- Τα δώδεκα ελληνικά νησιά που «έσπασαν» ρεκόρ σε αφίξεις και κρατήσεις