Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη αφορούσε επίκαιρη ερώτηση του 5ου Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γεωργίου Λαμπρούλη, με θέμα την «άρση των διοικητικών μέτρων για όλους τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς κατά του κορωνοϊού».
«Τα νέα δεδομένα αναιρούν το αρχικό επιχείρημα ότι η διασπορά του ιού οφείλεται στους ανεμβολίαστους», επεσήμανε ο κ. Λαμπρούλης, αναπτύσσοντας το ερώτημά του.
«Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, στερεί τα νοσοκομεία από χιλιάδες εργαζόμενους, τους υγειονομικούς από τα βιοποριστικά μέσα και την ασφάλισή τους, αλλά και τους ασθενείς από το προσωπικό που έχουν ανάγκη.
Η επιμονή στην αναστολή εργασίας, δημιουργεί μία τεχνητή επιδείνωση για να δημιουργηθεί η ανάγκη εισόδου ιδιωτών στην υγεία», υποστήριξε.
Ο Θάνος Πλεύρης, σημείωσε αρχικά ότι «υπάρχει ζήτημα άλλης σημασίας για ιατρούς και νοσηλευτές και άλλης για το διοικητικό προσωπικό.
Στους πρώτους, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη υποχρέωση από έναν δημόσιο υπάλληλο, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι υπηρετούν το ΕΣΥ, παρέχοντας ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις.
Στην παρούσα φάση, αποφασίσθηκε ότι η συγκεκριμένη ομάδα, από όποιο πόστο προσφέρει στο ΕΣΥ, θα πρέπει να τελεί σε αναστολή.
Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, θα μπορούσε να επανεξετασθεί το θέμα, αλλά ήδη έχουμε κάτι νομοθετημένο.
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να κλείνω το μάτι να δίνω ελπίδες· με ξεκάθαρο τρόπο, τούς λέω ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις εργασίες τους» και συμπλήρωσε:
«Το γεγονός ότι δεν επιστρέφουν είναι καθαρά δική τους επιλογή· σεβαστή, ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Αλλά, σεβαστή και η επιλογή της Πολιτείας, που λέει πως “αυτός που εν καιρώ πανδημίας παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, θέλουμε να είναι εμβολιασμένος”.
Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για εκείνους».
Ο κ. Υπουργός παρατήρησε, επιπλέον, ότι η πανδημία δεν έχει εκλείψει, ενώ «άνοιξε» παράθυρο επιστροφής ανεμβολίαστου διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
«Όπως υπάρχουν επικουρικοί, και ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, διότι αναγνωρίζουμε ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν ακόμα συνθήκες κορωνοϊού, αντίστοιχα δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη μεταβλητή για τους υγειονομικούς που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν», δήλωσε.
Προσέθεσε, ωστόσο, ότι το όριο της 31ης Δεκεμβρίου μπορεί να συνεχισθεί, όπως μπορεί, σε περίπτωση ευόδωσης ενός θετικού σεναρίου, να υπάρχει άλλη απόφαση.
«Στην παρούσα φάση, όμως, υπάρχει πανδημία. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον Σεπτέμβριο. Μας λένε οι διεθνείς φορείς ότι “ναι, αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μία ύφεση”.
Ευελπιστούμε αυτό να συνεχισθεί και στην πορεία, ο ιός να ακολουθήσει την πορεία που ακολουθούν οι πανδημίες, που στο 2ο και 3ο έτος αρχίζουν να φθίνουν, να γίνονται ενδημικές καταστάσεις.
Αλλά, αυτό δεν μπορεί κάποιος να το προσυπογράψει. Συνεπώς, οι συνθήκες υπάρχουν, ειδικά για το σκέλος που αφορά ιατρούς και νοσηλευτές.
Οι απαιτήσεις της Πολιτείας για γιατρούς και νοσηλευτές είναι μεγαλύτερες. Απευθυνόμαστε στον σκληρό πυρήνα ανθρώπων που διαχειρίζονται το δημόσιο αγαθό της υγείας.
Θέλουμε να πιστεύουν στην επιστήμη, να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους άλλους», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.