Το τεστ των αντισωμάτων πραγματοποιείται με μια απλή αιμοληψία, διενεργείται σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα δείχνουν κατά πόσο έχει κανείς εκτεθεί στον ιό.

Ένα τσίμπημα στο χέρι, μια αιμοληψία, και σε 5 λεπτά το τεστ ολοκληρώθηκε… απαντώντας αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει κι αν ο αριθμός των αντισωμάτων που διαθέτει είναι ικανός να τον προφυλάξει προκειμένου να μην ξανακολλήσει.

Πόσα μπορεί να είναι τα αντισώματα αν νοσήσει και εμβολιαστεί κάποιος;

Σύμφωνα με το MEGA, δίνεται το παράδειγμα ενός χειρουργού ο οποίος έκανε το τεστ αντισωμάτων, δυο μήνες αφότου είχε κολλήσει κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα βγήκε μέσα σε 24 ώρες κι όπως αποδείχθηκε η τιμή που ανιχνεύτηκε στο 70.33, ήταν 70 φορές πάνω από τη βάση.

Στην πράξη ο γιατρός, υπολόγισε ότι δύο μήνες μετά τη νόσηση είχε 3.500 αντισώματα, όταν το μίνιμουμ για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος είναι τα 1.000 αντισώματα. Με τον εμβολιασμό αυτά τα 3.500 αντισώματα έφτασαν τις 60 με 70 χιλιάδες. «Είναι αυτό το boost που προκαλούν τα εμβόλια», σημειώνεται.

Αξιόπιστα ή όχι τα τεστ αντισωμάτων;

«Κάποιοι αναπτύσσουν αντισώματα, κάποιοι οργανισμοί όμως ενώ περνάνε τον covid έχουν μηδενικά ή πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό αντισωμάτων. Για αυτό τον λόγο προτείνουμε και τον εμβολιασμό», είπε ο Χρήστος Ξυλάς, γιατρός covid Νοσοκομείου Εδέσσας.

«Είναι όντως αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων. Έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις που μετρώντας τους έχουμε δει ότι δεν έχουν βγάλει αντισώματα, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, όπως ανοσοκατεσταλμένοι. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει καλά αντισώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 6 με 8 μήνες», ανέφερε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Ψαλτοπούλου, το εμβόλιο της Moderna ίσως να κρατάει τα αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ακόμη επί του θέματος.

Σημειώνεται πως πληθαίνουν οι έρευνες που έχουν γίνει για τα αντισώματα και αφορούν διάφορα ζητήματα όπως το πόσο διαρκούν και αν χρειάζεται να γίνονται μετά τον εμβολιασμό.