Η Τesla προχώρησε την Τετάρτη  στην απόλυση δεκάδων υπαλλήλων της στο εργοστάσιό στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μία ημέρα αφότου οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για δημιουργία συνδικάτου.

Σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ, το συνδικάτο Workers United κατηγόρησε την Tesla ότι απέλυσε παράνομα τους υπαλλήλους «σε αντίποινα για συνδικαλιστική δράση και για να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση των υπαλλήλων». Το συνδικάτο ζήτησε από το συμβούλιο εργασίας να επιδιώξει μια ομοσπονδιακή δικαστική εντολή «για να αποτραπεί η ανεπανόρθωτη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προκύπτουν από την παράνομη συμπεριφορά της Tesla».

Αρκετοί από τους απολυθέντες υπαλλήλους είχαν εμπλακεί σε συνδικαλιστικές συζητήσεις, σύμφωνα με το σωματείο, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός που ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

«Πρόκειται για μια μορφή συλλογικών αντιποίνων εναντίον της ομάδας εργαζομένων που ξεκίνησε αυτή την οργανωτική προσπάθεια», δήλωσε ο Τζαζ Μπρίζακ, εκπρόσωπος της Workers United που βοηθά στη δημιουργία εργατικού σωματείου στην Tesla. Οι απολύσεις είναι «σχεδιασμένες για να τρομοκρατούν τους πάντες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της συνδικαλιστικής οργάνωσής τους» ανέφερε σχετικά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αιωματούχοι της Tesla, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Έλον Μασκ και του επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, δεν απάντησαν στις αιτιάσεις. Η Tesla διέλυσε το τμήμα Τύπου το 2020.

Ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ απαγορεύει τα αντίποινα εναντίον των εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση. Οι καταγγελίες που υποβάλλονται στο NLRB διερευνώνται από περιφερειακά γραφεία. Εάν οι αξιωματούχοι του εργατικού συμβουλίου αξιολογήσουν ως βάσιμους τους ισχυρισμούς και η εταιρεία δεν συμμορφωθεί ακολουθεί η δικαστική διαδικασία. Η υπηρεσία έχει την εξουσία να διατάξει την επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων με τις νόμιμες αποδοχές, αλλά δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να πληρώνουν αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της Tesla στην πολιτεία της Νέας Υόρκης δήλωσαν προχθες, Τρίτη, ότι ξεκινούν διαδικασίες για να σχηματίσουν σωματείο.

Σε επιστολή τους προς τη διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εργαζόμενοι της Tesla ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να ενταχθούν στο συνδικάτο της Workers United Upstate New York.

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια οργάνωσης σωματείου, θα είναι το πρώτο στην αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ, η οποία μέχρι στιγμή έχει καταφέρει να αποτρέψει τη συνδικαλιστική δράση στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Διαβάστε ακόμη: