Λίγα από όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στα σημεία αιχμής τουρισμού της χώρας φθάνουν ως το κλεινόν άστυ.

Το βασικό πρόβλημα , όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει είναι η έλλειψη εργαζομένων όχι μόνο εξειδικευμένων και ικανών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας , αλλά ανθρώπων που να ξέρουν να κάνουν στοιχειωδώς ορισμένα πράγματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την περίοδο οι οικοδομικές εργασίες στα περισσότερα νησιά έχουν «παγώσει» και δεν φταίει για αυτό η χρηματοδότηση αλλά το γεγονός πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χώρο της οικοδομής , αυτό το καλοκαίρι έχουν επιστρέψει στις τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας .

Σημειώνεται ότι έμειναν στα χαρτιά οι συμφωνίες κυβέρνησης και φορέων του τουρισμού για την μαζική μετάκληση εργαζόμενων από χώρες του εξωτερικού ( πχ Αίγυπτο0 οι οποίοι θα κάλυπταν τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Φέτος το πρόβλημα πήρε διαστάσεις σε όλο το φάσμα των εργασιών, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι σε όλα σχεδόν τα σημεία αιχμής του ελληνικού τουρισμού και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά.

Αυτό γιατί λόγω της ανυπαρξίας στέγης σε όλα τα νησιά ( αφού ακόμα και οι …τρύπες διατίθενται προς ενοικίαση σε τουρίστες) στάθηκε αδύνατη η μετακίνηση εργαζόμενων από άλλες περιοχές της χώρας.

Έτσι πολλές επιχειρήσεις κατέληξαν σε λύσεις …απελπισίας.

Δύο παραδείγματα: Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με πολλά υποκαταστήματα σε νησιά ζητά εργαζόμενους ακόμα και σήμερα μέσω μηνυμάτων που εκπέμπονται από τα μεγάφωνα των καταστημάτων της στην Αθήνα, διαφημίζοντας ότι εξασφαλίζει σίγουρες θέσεις εργασίας και ειδικά προνόμια.

Πράγματι η εταιρία ουσιαστικά επιδοτεί τις θέσεις εργασίας στα νησιά με δωρεάν παροχή στέγης ( ελπίζουμε σε ανθρώπινα πλαίσια) ενώ δεσμεύεται για συνέχιση της απασχόλησης των νέων εργαζόμενων και κατά τη χειμερινή περίοδο στα καταστήματα της Αθήνας .

Το δεύτερο όμως παράδειγμα της απουσίας εξειδικευμένων υπαλλήλων είναι πιο χαρακτηριστικό.

Η γνωστή μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα Praktiker ήταν έτοιμη να ανοίξει το κατάστημα της στην Κέρκυρα εντός του καλοκαιριού.

Τελικά το σχέδιο μετατέθηκε για το τέλος του φθινοπώρου εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει εξειδικευμένο προσωπικό , αφού υποψήφιοι εργαζόμενοι δήλωναν διαθεσιμότητα μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου!

Διαβάστε ακόμη: