Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους δικαιούχους των μηδενικών και μειωμένων κατά 40% ενοικίων για τον Ιούνιο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι ήδη, ψηφίστηκε και η σχετική διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον τρέχοντα μήνα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται να πληρωθούν αποζημιώσεις για τα ήδη «κουρεμένα» ενοίκια.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική ρύθμιση που πέρασε τις προηγούμενες μέρες από τη βουλή προβλέπεται:

· «Κούρεμα» 100% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις

· Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.

Επίσης μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα έχουν και οι εργαζόμενοι που θα τεθούν αυτόν τον μήνα σε αναστολή εργασίας και μόνο για την για την κύρια κατοικία τους, αλλά και τα εξαρτώμενα μέλη των εργαζομένων (σε αναστολή) για ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας.

Τέλος της εβομάδας οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Παράλληλα νέες πληρωμές αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες που είδαν τα μισθώματα που λαμβάνουν να «κουρεύονται» λόγω των μέτρων της κυβέρνησης αναμένονται αυτήν εβδομάδα. Το πιο πιθανόν είναι την Παρασκευή να υπάρχει μια νέα σειρά πληρωμών για τα «κουρεμένα» ενοίκια Μάιου αλλά και συνέχιση συμψηφισμών για ενοίκια που κουρεύτηκαν την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάιος 2020. Επίσης τρέχει η διαδικασία για την τακτοποίηση των ζητημάτων των υπεκμισθώσεων μετά τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος.

Οι υπεκμισθώσεις

Επίσης αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για τις εκκρεμότητες των υπεκμισθώσεων. Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ, που είχε επανειλημμένα αναδείξει το ζήτημα αναφέρει, ότι «η εγκύκλιος αυτή ρυθμίζει τι δικαιούται το καθένα από τα τρία μέρη πλην όμως δεν ρυθμίζει τη διαδικασία δήλωσης και είσπραξής της, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν με νεώτερη εγκύκλιο, με την οποία θα ξανανοίξει και η πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων COVID, το συντομότερο δυνατόν, εν όψει μάλιστα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων».

Η «φιλοσοφία» της ρύθμισης

Η «φιλοσοφία» της εγκυκλίου αυτής σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μια και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο/υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄αρχήν δικαιούχο της τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωσης, τότε και μόνον δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης-εκμισθωτής. Συγκεκριμένα ορίζει ρητά ότι στην περίπτωση που ο υπεκμισθωτής είναι δικαιούχος αποζημίωσης “οφείλει να καταβάλει ακέραιο το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη ακόμη και αν η δραστηριότητα του υπεκμισθωτή εντάσσεται σε πληττόμενο ΚΑΔ”.

Τέλος ορίζει ότι αν ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο, τότε για το 2020 που δεν δικαιούτο αποζημίωση, την λαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Ο υπεκμισθωτής δικαιούται σε μειωμένο ή μηδενικό ενοίκιο εφόσον είναι πληττόμενος, και γι΄αυτό θα πρέπει να υποβάλει ο ιδιοκτήτης δήλωση COVID, αυτό όμως προυποθέτει ανοικτή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.