Σε 26,82 εκατ. ευρώ ή 13% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία υπολογίζονται οι απώλειες από την απαγόρευση μόνο και μόνο των εξαγωγών ειδών πολυτελείας στο πλαίσιο της τέταρτης δέσμης κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα.

Το ποσό και η αναλογία είναι πολύ μεγάλη ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι πάνω από το 50% των απωλειών αφορούν ουσιαστικά έναν μόνο κλάδο, αυτόν της γουνοποιίας, ο οποίος έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνολικά δε οι απώλειες, όχι μόνο από την απαγόρευση των εξαγωγών ειδών πολυτελείας, είναι πολύ μεγαλύτερες και μάλιστα εδώ και χρόνια, ειδικά για τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί απαγορεύεται η εξαγωγή στη Ρωσία σειράς ειδών που θεωρούνται πολυτελείας με βάση του εάν η αξία τους υπερβαίνει τα 300 ευρώ ανά είδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία το 2021, η αξία των εξαγωγών γουναρικών ήταν 14,41 εκατ. ευρώ, πάνω από το 50% των συνολικών εξαγωγών ειδών πολυτελείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 95% των γουναρικών που παράγονται στην Ελλάδα εξάγονται στη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι φέτος ο κλάδος έχει καταστραφεί, μετά μάλιστα από δύο χρόνια πανδημίας.

Επίσης πλήττονται οι κλάδοι των σκαφών αναψυχής, καθώς πέρυσι είχαν γίνει εξαγωγές συνολικής αξίας 3,47 εκατ. ευρώ, υποδημάτων με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 3,46 εκατ. ευρώ, προϊόντων ομορφιάς με αξία εξαγωγών το 2021 2,83 εκατ. ευρώ, οίνων, οινοπνευματωδών και αποσταγμάτων με εξαγωγές αξίας 1,42 εκατ. ευρώ το 2021 και ενδυμάτων και ειδών ύφανσης με εξαγωγές 1,57 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία είχαν διαμορφωθεί το 2021 σε 206,61 εκατ. ευρώ.

Με τον πόλεμο να ξεσπάει στα τέλη Φεβρουαρίου και τις κυρώσεις και τα πρακτικά εμπόδια στις συναλλαγές να ακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ήταν μόλις 41,97 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 25,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.