Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες δεν θα έρθουν το καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν φέτος για αύξηση των αφίξεων από τις εν λόγω χώρες, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γουνοποιοί, ενώ ήδη έχουν μειωθεί δραματικά οι επισκέψεις στην προ του Αγίου Όρους περιοχή.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι πρώτα ήρθαν στην Καστοριά και στη Σιάτιστα για να αγοράσουν γούνες και μετά γνώρισαν το ελληνικό καλοκαίρι και τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας.

Με την αναβολή φέτος της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, το πρόβλημα είναι μεγάλο τόσο άμεσα για τους γουνοποιούς όσο όμως και για τα ξενοδοχεία της πόλης και συνακολούθως για όλη την τοπική αγορά.

Παράλληλα, πολλά μαζί αγοράζουν τα διαμερίσματα στην Τουρκία οι εύποροι Ρώσοι, προκειμένου να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα, όπως αποκάλυψε η CEO της Golden Sign, μιας εταιρείας ακινήτων με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η Γκιουλ Γκιουλ είπε ότι η εταιρία της πουλά 7-8 ακίνητα σε Ρώσους καθημερινά, με τους αγοραστές να πληρώνουν συχνά σε μετρητά ή να «φέρνουν χρυσό».

Κάποιοι εξ αυτών είναι απλά εύποροι Ρώσοι, ενώ κάποιοι είναι ολιγάρχες.

Όπως πολλές χώρες, η Τουρκία έχει ένα πρόγραμμα «χρυσής βίζας», μέσω του οποίου δίνει την υπηκοότητα σε επενδυτές.

Για να πάρει κάποιος την τουρκική υπηκοότητα πρέπει να αγοράσει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 δολαρίων και να δεσμευτεί να τα κρατήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.